Murakami debitovao kao radijski di-džej u Tokiju

Agencije
Murakami debitovao kao radijski di-džej u Tokiju

Ugledni japanski pisac Haruki Murakami (69) debitovao je početkom avgusta kao radijski di-džej u Tokiju.

Tokom 55 minuta trajanja “Murakami radija” autor je puštao unaprijed pripremljenu kompilaciju svojih omiljenih pjesama i govorio o tome kako se njegova ljubav prema muzici, trčanju i pisanju prepliću te kako je preko muzike naučio da piše.

- Umjesto da me drugi uče tehnici pripovijedanja, ja sam primijenio muzički pristup: bio sam vrlo svjestan ritmova, harmonije i improvizacije - rekao je Murakami u emisiji.

Murakami je pustio devet pjesama američkih i britanskih autora, od džeza do klasičnog roka, žanrova uz koje najviše voli da trči. Započeo je sa “Madison Times” Donalda Fejgana, potom prešao na “D. B. Blues” Kinga Pležera i verziju Dilanove “Knockin on Heavens Door” Bena Sidrana. Takođe je pustio i pop verziju soul klasika “Love Train” u izvođenju Deril Hola i Džona Autsa iz 1989. godine i “Heigh-Ho/Whisle While You Work /Yo Ho (A Pirates Life for Me)” Brajana Vilsona iz benda “Beach Boys”, jedne od omiljenih mu grupa koju je pomenuo u svom prvencu.

U svojim memoarima “O čemu govorim kad govorim o trčanju” Murakami je otkrio da nakon završenog fakulteta nije imao namjeru da postane pisac. Vodio je džez bar u Tokiju. Tačno je naveo trenutak kada je odlučio da postane pisac: oko pola dva poslije podne 1. aprila 1978, dok je bio na bejzbol utakmici svog omiljenog tima, inače loše kotiranih “Jakult lasta” i gledao američkog igrača Dejva Hiltona kako izbacuje dvojicu napadača. Prvi roman “Slušaj pjesmu vjetra” objavio je 1979. Prvi bestseler bila je “Norveška šuma” (1987), a najnoviji roman, “Ubistvo Komtura”, nedavno je izašao u prevodu na srpski jezik, u izdanju “Geopoetike”. U Hongkongu je zabranjen za maloljetnike, dok punoljetni smiju da ga kupe u specijalnom omotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana