Милан Мијач Миле, бубњар, и Јаков Малеш Кикос, басиста, чланови бенда М. О. Р. Т., за “Глас Српске”: Важно искористити све своје прилике

Миланка Митрић
Милан Мијач Миле, бубњар, и Јаков Малеш Кикос, басиста, чланови бенда М. О. Р. Т., за “Глас Српске”: Важно искористити све своје прилике

У данашње вријеме је свако критичар, мало је испрофилисаних критичара који раде дуги низ година. Музика је доступнија и више је има него икада, зато је тешко одабрати оно што ваља.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” Јаков Малеш, познатији као Кикос, басиста бенда М.О.Р.Т. који ће наступити на овогодишњем “Нектар ОК фесту” на Тјентишту. Поред њега, за “Глас” је говорио и бубњар бенда Милан Мијач Миле.

“Нектар ОК фест” ће ове године бити одржан од 12. до 14. јула.

ГЛАС: Гдје је нестало право критичко мишљење и како се то одражава на музику?

МИЈАЧ: Нестанком критичара.

ГЛАС: Постоји ли данас довољно слободе исказа да се прикажу проблеми који нас окружују?

МИЈАЧ: Наравно, музика прича о томе већ деценијама. Питање је: Слуша ли нас ико? Слободан си колико желиш и допушташ себи да будеш слободан.

МАЛЕШ: Треба да искористимо своје прилике. Пуно се музичара суздржава да би добили медијски простор или да добију позиве на фестивале организоване или генерално спонзорисане од стране локалне власти.

ГЛАС: Шта видите као главни проблем што се музике тиче? Да ли је дошло до засићења, презасићења жанровима?

МИЈАЧ: Не, не и не. Музике има таман толико да не стигнемо сви послушати све. Са музиком нема проблема, добро је она. Простора за слушање/свирање је све мање и мање, али надамо се бољем. Мање кукања - више рада!

ГЛАС: Припремате ли нешто ново?

МАЛЕШ: Ново је управо изашло, први енглески сингл, а ускоро слиједи и читав албум “Standing Runningman”. За јесен припремамо промотивну турнеју по регији, а надамо се и по Европи. За испитивање тржишта ћемо већ у петом мјесецу отићи до Британије и Ирске.

ГЛАС: Како проводите слободно вријеме или вријеме које није посвећено музици?

МИЈАЧ: Кад не свирам, слушам.

МАЛЕШ: Планинаримо, враћамо се природи, тако се најбоље скупља енергија.

ГЛАС: Како гледате на тренутну музичку сцену региона? Мислите ли да млађи извођачи имају прилику и довољно простора да се покажу и докажу?

МИЈАЧ: Прилику имају, само треба да се више него икад потруде да је нађу. Стрпљење је некако испало из игре, свима се жури да дођу до циља и тако бирају краће путеве, што води до разноврсних компромиса негативног тона. Простора је све мање по мањим мјестима и градовима. Старији не желе да покажу млађима како се организује и ради на таквим просторима (домови, клубови). Младима то није ни напето радити без руке водиље која неће само критиковати.

ГЛАС: Имате ли неко мјесто гдје наступате, које вам је посебно драго (или драже од осталих)?

МИЈАЧ: Свугдје је кући, а лијепо је најљепше.

МАЛЕШ: Бањалука, Никшић први падају на памет, и код куће у Сињу, наравно.

“ОК ФЕСТ”

 

ГЛАС: Какву атмосферу очекујете на “ОК фесту” и на мјесту као што је Тјентиште? Шта мислите о фестивалима као што је “ОК фест”?

МИЈАЧ: О фестивалу смо чули свашта добро, тако да долазимо спремни. Радујем се што ћу добро обићи Тјентиште. Атмосферу не треба коментарисати пуно, ако гледамо лајн-ап само - биће весело.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана