Курт Кобејн би напунио 50 година

Агенције
Курт Кобејн би напунио 50 година

Курт Кобејн, фронтмен америчке рок групе "Нирвана" који је преминуо 5. априла 1994, напунио би 50 година, док његова музика и послије више од 20 година од његове смрти и даље има утицаја на млађе рок генерације.

Курт Доналд Кобејн рођен 20. фебруара 1967. у Абердину (САД), био је фронтмен, текстописац и гитариста гранџ групе "Нирвана" из Сијетла. Са успјехом бенда, Кобејн је стекао огромну славу коју је тешко прихватао, јер је имао тешкоћа да се навикне на све што она доноси.

Кобејн и "Нирвана" су јако утицали на развој музике, популаришући посебан правац музике - гранџ.

Многи сматрају да је Кобејнов допринос музичкој индустрији заувијек промјенио звук поп музике и да остаје међу најутицајнијим музичарима рок музике, иако његови блиски пријатељу кажу да то није била његова намера.

Кобејнова најпознатија пјесма "Smells Like Teen Spirit" 1991. године обиљежила је почетак драматичног повлачења неких до тада доминантних жанрова музике 80-их година. Касније је проглашена за "химну генерације", а Кобејн је захваљујући томе невољно добио титулу представника "Генерације Икс".

Видео клип за ту пjесму коју гледају и генерације које се нису ни родиле када је Кобејн преминуо, остаје и даље популаран а на сајту ЈуТјуб има 495 милиона прегледа.
Друге познате песме музичара су "Lithium", "About a Girl", "Polly", "In Bloom", "Come as You Are", "Heart-Shaped Box", "All Apologies" и контроверзна "Rape Me ". Албум "Nevermind" и даље се сматра ремек-дjелом алтернативног рока.

Музичар је писао пjесме под утицајем својих омиљених писаца - Вилијама Бароуза, Џека Кероука, Самјуела Бекета и Чарлса Буковског.

Кобејн је прва велика рок звијезда која је извршила самоубиство. Музичар је пушком себи пуцао у главу а поред његовог тијела је пронађено опроштајно писмо написано црвеним мастилом и посљедњи албум Нирване "In Utero".

Музичар је био у браку с рок пjевачицом Кортни Лав, с којом има ћерку Френсис Бин Кобејн, рођену 1992.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана