Kovačević Egzitom afirmisao Novi Sad na svjetskom nivou

Srna
Kovačević Egzitom afirmisao Novi Sad na svjetskom nivou

Novi Sad - Februarska nagrada grada Novog Sada pripala je direktoru muzičkog festivala "Egzit" Dušanu Kovačeviću za afirmaciju grada na svjetskom nivou.

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je najviše gradsko priznanje pripalo Kovačeviću jer je putem "Egzita" afirmisao ime i renome grada na svjetskom nivou.

"Laureat februarske nagrade doprineo je promociji pozitivnih uzora, širenju, jačanju i oplemenjivanju kulturološke svesti i društvene odgovornosti građana, posebno mladih", istakao je Vučević.

On je februarsku nagradu uručio Kovačeviću u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu na svečanoj akademiji povodom 1. februara - Dana grada Novog Sada.

Akademiji je prethodio prijem u novosadskoj kući, koji je Vučević organizovao za 23 delegacije gradova pobratima i prijatelja Novog Sada, među njima i Banjaluke i Bijeljine.

Dan grada Novog Sada slavi se kao znak sjećanja na 1. februar 1748. godine kada je austrougarska carica Marija Terezija darivala grad Poveljom "Slobodnog kraljevskog grada".

Poveljom je dobio latinsko ime Neoplanta, njemačko Nojsac /Neusatz/ i mađarsko /Ujvidegh/, što su Srbi preveli u Novi Sad.

Pregovori o dobijanju statusa slobodnog kraljevskog grada trajali su u Beču tri mjeseca, a Povelja je dobijena kad je delegacija Novog Sada na račune svemoćnog carstva uplatila 95.000 forinti u zlatu.

Prije dobijanja Povelje "Slobodnog kraljevskog grada" Novi Sad je nosio ime Petrovaradinski Šanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana