Ковачевић Егзитом афирмисао Нови Сад на свјетском нивоу

Срна
Ковачевић Егзитом афирмисао Нови Сад на свјетском нивоу

Нови Сад - Фебруарска награда града Новог Сада припала је директору музичког фестивала "Егзит" Душану Ковачевићу за афирмацију града на свјетском нивоу.

Новосадски градоначелник Милош Вучевић рекао је да је највише градско признање припало Ковачевићу јер је путем "Егзита" афирмисао име и реноме града на свјетском нивоу.

"Лауреат фебруарске награде допринео је промоцији позитивних узора, ширењу, јачању и оплемењивању културолошке свести и друштвене одговорности грађана, посебно младих", истакао је Вучевић.

Он је фебруарску награду уручио Ковачевићу у новосадском Српском народном позоришту на свечаној академији поводом 1. фебруара - Дана града Новог Сада.

Академији је претходио пријем у новосадској кући, који је Вучевић организовао за 23 делегације градова побратима и пријатеља Новог Сада, међу њима и Бањалуке и Бијељине.

Дан града Новог Сада слави се као знак сјећања на 1. фебруар 1748. године када је аустроугарска царица Марија Терезија даривала град Повељом "Слободног краљевског града".

Повељом је добио латинско име Неопланта, њемачко Нојсац /Неусатз/ и мађарско /Ујвидегх/, што су Срби превели у Нови Сад.

Преговори о добијању статуса слободног краљевског града трајали су у Бечу три мјесеца, а Повеља је добијена кад је делегација Новог Сада на рачуне свемоћног царства уплатила 95.000 форинти у злату.

Прије добијања Повеље "Слободног краљевског града" Нови Сад је носио име Петроварадински Шанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана