Ko je ubio Ejmi Vajnhaus?

Agencije
Ko je ubio Ejmi Vajnhaus?

Novi dokumentarac "Amy" uperio je prst u nekoliko ljudi bliskih tragično nastradaloj pjevačici kao u glavne krivce za njenu smrt. Reditelj Asif Kapadija u intervjuu za The Daily Beast objašnjava čija je to krivica.

Film na intiman način opisuje život Ejmi Vajnhaus, talentovane pjevačice i namučene duše, kao podsjetnik koliko je teško voditi lične bitke pred cjelim svijetom.

Film sadrži i neke kućne i arhivske snimke koje su napravili njeni prijatelji, televizije i paparaci, kao i intervjue sa nekim ljudima koji su bili uz Ejmi dok je prolazila kroz različite faze meteorskog uspjeha i šokantnog pada.

Kapadija je za potrebe snimanja obavio gotovo 100 intervjua, ali je njen otac ipak osudio reditelja i producente tvrdeći da Ejmin život nisu predstavili vjerodostojno.

Glavni razlog je to što je u filmu opisano kako je Mič Vajnhaus uprkos nastojanjima Ejminog producenta da je 2005. pošalje u kliniku za odvikavanje od alkohola, tvrdio da tako nešto nije neophodno.

U jednom naročito neprijatnom dijelu filma u kom Mič prati ćerku na Svetu Luciju gdje je trebalo da izbjegne iskušenja kojima je u Londonu svakodnevno bila izložena, otac pjevačice vodi i ekipu snimatelja koji su snimali cijelo putovanje. Šta je želio time da postigne? Da li su mu slava i novac bili važniji od ćerkinog zdravlja?

Film međutim govori i o našoj krivici – kulturi koja je "gutala" sa nezasitim žarom svaki snimak, fotografiju i priču o posrnuću mlade pjevačice. Da li smo loši koliko i paparaci koji su je proganjali?

Kapadija je i sebi postavljao sva ova pitanja.

Publika će možda očekivati da im ovaj film ukaže na krivca. Kao reditelj ste izbjegavali da se izjasnite. Ovi intervjui ne ukazuju na jasnog krivca?

Ne želim da upirem prst u bilo koga, zato što mislim da je riječ o skupu elemenata. To ima veze sa samopouzdanjem. To ima veze sa idejom porodice. Sve se može čuti u njenim pjesmama. Ona to govori na svoj način. Ona kaže šta se desilo u pjesmi "Rehab". "Rehab" zapravo dokumentarna pjesma o tome šta joj se dogodilo s prvim menadžerom, koji je želio da je pošalje na kliniku za odvikavanje, što ona nije željela. Djeluje mi da što je više govorila "ne", poput nekog deteta, više je mislila "da".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana