“Kjur” ušao u Rokenrol dvoranu slavnih

Srna
“Kjur” ušao u Rokenrol dvoranu slavnih

Rok gigant, grupa “Kjur, koju će publika u Srbiji ovog ljeta gledati na “Egzitu”, zvanično je primljena u Rokenrol dvoranu slavnih, a njeni članovi su na ceremoniji odsvirali čak pet svojih hitova, uključujući “Lovesong” i “Boys Don`t cry”.

Ovo priznanje došlo je poslije čak 40 godina rada i isto toliko radijskih singlova, uz desetine miliona prodatih albuma širom planete, a nedavno je potvrđeno i da će legendarna grupa upravo ovog ljeta objaviti svoj prvi studijski album poslije 11 godina. Pored “Kjura”, još šest izuzetnih muzičkih imena uvršćeno u Rokenrol dvoranu slavnih na ceremoniji koja je održana u “Barkli centru” u Njujorku.

Ova, po mnogima najveća počast u muzičkoj industriji, ukazana je i legendarnim bendovima “Def lepard” i “Roksi mjuzik”, ali i grupama nešto novije generacije kao što su “Rejdiohed” i “Zombis”. Na zlatne stranice muzičke istorije upisane su i čuvene pjevačice, ikone svog vremena Dženet Džekson i Stivi Niks.

Sam događaj bio je bogat poznatim muzičkim imenima koja su došla da iskažu poštovanje ikonama muzike, te je tako gitarista i tekstopisac benda “Kvin” Brajan Mej govorio o rokerima iz grupe “Def lepard”, a grandž zvijezda i frontmen benda “Najn Inč Nejls” Trent Reznor predstavio je “Kjur”.

Frontmen sastava “Toking heds” Dejvid Birn bio je pravi izbor da predstavi ekscentrični “Rejdiohed”, koji je inspiraciju za ime dobio upravo od pjesme Birnovog benda “Rejdiohed” iz 1986. godine.

Ovogodišnja ceremonija bila je istorijska zbog činjenice da je Stivi Niks postala prva žena koja je dva puta primljena u Rokenrol dvoranu slavnih, jer je već uvršćena među velikane 1998. godine kao članica sastava “Flitvud Mek”.

Zanimljivo je i da su članovi grupe “Rejdiohed” često isticali da im priznanja poput ovog nisu prioritet, te se postavljalo veliko pitanje da li će prihvatiti ovakvu čast i pojaviti se na ceremoniji, ali se pokazalo da se prilika za ulazak u Rokenrol dvoranu slavnih ne propušta.

Potvrda veličine i uticaja

 

Ovo priznanje smatra se jednom od najvećih potvrda veličine nekog umjetnika i njegovog uticaja na modernu muziku, a ove godine prvi put je i publika učestvovala u izboru muzičara putem glasanja.

Standardno pravilo jeste da mora proći 25 godina od izdanja prvog albuma benda ili izvođača, te je tako “Kjur” stekao pravo na mjesto u dvorani slavnih 2004. godine, s obzirom na to da je na sceni debitovao izdanjem “Three Imaginary Boys“ 1979. godine, a “Rejdiohed” predvođen pjevačem Tomom Jorkom svoju prvu šansu imao je prošle godine, pošto je njegovo debitno izdanje “Pablo Honey” izdato 1993. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana