Јурица Пађен: Штулић ме прво откантао, па одсвирао »Пријатељску ватру«

nezavisne.com
Јурица Пађен: Штулић ме прво откантао, па одсвирао »Пријатељску ватру«

Јурица Пађен, један од најбољих гитариста на овим просторима, недавно је снимио инструментални албум "All Старс", на којем су му се придружили неки овдашњи врхунски музичари и гитаристи.

Између осталих, овај албум својим су гитарским дионицама обогатили Бранимир - Џони Штулић, Хусеин Хасанефендић Хус, Массимо Савић, Нено Белан, Никша Братош, Ведран Божић и Зеле Липовача. Поред познатих имена, Јурици Пађену на албуму се придружила и група музичара под заједничким именом "Organic", коју чине Томислав Шојат, Дамир Медић, Ремо Картагин, Марио Домазет и Хрвоје Прскало. Дванаест инструменталних нумера, које Пађен потписује, снимљено је под Прскаловом продуцентском палицом. Одсвирао их је првенствено Пађен на електричној, акустичној и 12 стринг гитари, као и на укулелама, а на седам пјесама придружују му се и други извођачи.

"All Stars " други је албум инструментала овог музичара, за који наводи да је дуго сазријевао, те оног момента када се сакупило добрих тема, одлучио је да се позабави њима те од њих направи комплетне пјесме.

"То ми је други албум инструментала, први се звао 'Жицање', па ми је пало на памет да позовем пријатеље и људе са којим сам сурађивао током живота, а који су уједно и највећи музичари на овим просторима. Оставили су сви дубоки траг, имају свој потпис, и људи су који разумију музику, нису само свирачи, него дјелују у пуно ширем контексту", сматра Пађен.

Музичар који је своју каријеру развијао у "Парном ваљку", "Азри", "ИТД бенду", али највише "Аеродрому", напоменуо је да је имао изузетно задовољство опет сарађивати са извођачима као што су Нено Белан и Массимо те да је једини "проблем" имао са Џонијем Штулићем.

"Када сам почео да радим овај албум, назвао сам Џонија и он ме је прво откантао. Рекао је да га то више не занима и да се тамо више не бави тиме. Тада сам је рекао да ћу му послати пјесму, па ако му не свиђа, нек је баци у смеће, а ако му се свиди, да уради нешто. Међутим, већ други дан ми је послао готову пјесму која носи назив 'Пријатељска ватра'", открио је Пађен слатке муке са којима се суочавао током процеса настајања "All Stars".

Рекао је да га то више не занима и да се тамо више не бави тиме. Међутим, већ други дан ми је послао готову пјесму, појашњава Пађен

Поред Штулића, својом виртуозношћу на електричној гитари допринос стварању овог издања дали су и Хусеин Хасанефендић Хус (Парни ваљак), који је свирао у пјесми "Мистично путовање Водењака", Массимо и Нено Белан се појављују у пјесми "Краљ у Земљи тулипана", а Массимо сам у "Гипсџ лове". Никша Братош свира у "Мјесечару", Ведран Божић у нумери "Ван закона", а Зеле Липовача у "Hells bells".

"Што се тиче финансија, овај албум уопће неће бити исплатив подухват. Али, мени је то врло исплативо јер имам велико задовољство што сам успио окупити такву једну елиту и своје пријатеље на једном мјесту и што смо направили, по мом мишљењу, добру музику. То је нешто што више нико не може укинути или одузети. Испунио сам на неки начин дуг према самом себи, а то нема цијену", казао је он.

Пађен, који је познат као врло тражени гостујући студијски музичар многим хрватским извођачима, напомиње да би му, сада када је све готово, било жао да није направио овакав албум. Музичар, који је најзапаженији као аутор многих хит пјесама других извођача, што доказује и његово појављивање на више од 30 албума, додаје да је и у свијету који је материјално далеко испред нас такође завладала индустријска музика.

"Али, тамо има довољно критичне масе која може подржавати оне који стварају квалитет. Нажалост, код нас је та опција минимална, тако да квалитетна музика статистички нема изгледа", закључио је он.

Каква је економија, таква нам је и музика

Тврди да се у региону данас осјећа велики недостатак квалитетне музике.

"Апсолутно да нам треба више добре музике. Али, музика је на неки начин преслика друштва у цјелини, његов одсјај, могући опис или доживљај. Какво је друштво у цјелини, каква је економија, таква нам је и музика. Не можете возити порше по макадаму. Какво нам је цјелокупно стање, таква нам је и музика", додаје Пађен.

Сарадници

* Бранимир - Џони Штулић

* Хусеин Хасанефендић Хус

* Массимо Савић

* Нено Белан

* Никша Братош

* Ведран Божић

* Зеле Липовача

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана