Јосипа Лисац: Ни данас не размишљам колико ћу лове зарадити од музике, фанови су моја дјеца

klix.ba
Јосипа Лисац: Ни данас не размишљам колико ћу лове зарадити од музике, фанови су моја дјеца

Први пут на сцену је закорачила 1962. године и од тада није изгубила свој јединствени печат. Изузетне вокалне способности, оригиналне интерпретације, интригантна појава и непоновљиви хитови годинама стоје уз Јосипу Лисац. Једна од највећих представница хрватске музичке сцене у разговору за klix.ba говорила је о животу, каријери, љубави и публици.

Након више од 50 година успјешне каријере, хрватска дива остала је посебна. Каже како није било лако очувати јединствену особност, а најважније, сложила се с нама, јесте што је остала досљедна себи.

"Све има смисла. Човјек се треба плашити и устрајати у оном што ради. Људи су ми говорили да сам доста била сама, а и јесам. Била сам усамљена да будем таква каква сам била и каква јесам. Временом је долазила та потврда. Неко би одустао, неко би промијенио избор музике или стил. Увијек сам вољела пјевати и предодређена сам да се бавим музиком. Било је тешко остати јединствен, али не смијем заборавити све људе који су препознали колико је то уствари добро. Ширила се та група другачијих људи. Једни друге смо мотивирали", присјетила се Лисац својих почетака прије него се осврнула на музику данашњице.

Видно разочарана данашњим музичким трендовима, пјевачица која је увијек имала храбрости за експериментисање разним музичким правцима, говори нам како су данас сви слични или исти. Како каже, да би отишла на YouTube, укуцала нечије име и чула неку пјесму, мора прије свега знати кога да тражи.

"Данашњи музички садржај је лак и слаб. Мени је све ово баналност. Музички ниво је урушен, а тада нестаје и особности. Ако се ради нешто што у три секунде можеш поновити, то не ваља", жали нам се Лисац те се присјећа како је то било у вријеме када је поп и рок музика настајала у бившој Југославији: "Ми смо били иза жељезне завјесе. Нисмо знали како то све изгледа на западу. Стварала се једна доминирајућа забавна музика која је била инфицирана мексичким пјесмама, грчким мелосом и италијанским канцонама. Ту смо имали један гемишт забавне музике. Рок музика са запада је опет пуно теже долазила до нас. Међутим, многи су као Индекси помислили 'па и ми можемо бити изврсни'. И ја сам тако мислила".

Лисац даље истиче како су нестале емисије и топ листе, а сви се само ослањају на YouTube. Посебно је разочарана јер, како каже, млади људи данас размишљају само о новцу.

"Свима је само важно колико ће лове зарадити. Па ја ни данас дан тако не размишљам. Новац је напросто дошао, а прво сам требала направити нешто. Данас прво траже да се плати, а онда праве дјела. То је монструозно. Изгубили смо компас. Старије генерације су се заситиле, а људи у 40-им годинама посустају. Немају ентузијазма и адреналина. Превише је материја захватила свијет", каже Лисац.

Хрватска дива је често причала како се потомства свјесно одрекла јер сматра да не би могла ускладити каријеру и бригу о дјеци. Питамо је да ли се икад покајала због тога, а она нам одговара како је захвална на томе што воли и што је вољена.

"То је мој избор и готово. Говоре како немам дјецу, а ја заправо имам највише дјеце. Хиљаде људи и истомишљеника који воле моју музику су моји родитељи, браћа, сестре и моја дјеца", казала нам је Лисац те се присјетила концерата у Прагу и Крагујевцу који су јој остали у посебном сјећању.

Поред необичне боје гласа, јединственог начина пјевања и покрета, Лисац је увијек одушевљавала публику несвакидашњим костимима, фризурама, шеширима, шминком... Каже како се увијек осјећа добро у хаљинама од цвијећа и фолије, али да "човјек мора бити освијештен и слободан да би знао носити такву одјећу".

"Мила Вишњић је заслужна за све моје луде фризуре. Упознала сам је почетком 80-их година. Тада сам упознала и дизајнера Алана Хранитеља. Он је заслужан за мој модни свјетоназор. Велики смо пријатељи. Послије сам упознала умјетницу Сташу Чимбур која ради луде шешире које волим носити. Крајем 80-их сам почела сарађивати и са Идом Стичић која је радила све лудо, од главе до пете", набројала је Лисац главне "кривце" за њен оригинални изглед.

Јосипина љубавна прича са хрватским музичаром Карлом Метикошом и данас дира многа срца. Никада се није удала за њега, а послије његове смрти није пронашла другог мушкарца. Вјечно је остала одана мушкарцу без којег, како каже, никада не би била Јосипа Лисац какву данас познаје публика. Њихов први заједнички албум "Дневник једне љубави" обиљежио је романтичну причу те Јосипу као јединствену жену и умјетницу.

"Био је најдивнији, одан и привржен. Само је желио да пјевам његове пјесме и ја сам уживала у томе. Лијепо смо се сусрели. Он је особа која ме усмјеравала и давала ми огромну подршку. Он ме формирао да будем слободна", прича нам Лисац с дрхтајем у гласу, застаје, те наставља: "Долазе тешке мисли. Сваки тренутак ми прође кроз главу. Али не смије бити црних мисли. Увијек се настојим сјетити неке лудости и почнем се смијати. Људима су занимљиве приче о Карлу и увијек желе знати још и још. Предивно је, ја радо причам о њему".

Иако има 67 година и више од 50 година каријере иза себе, Лисац свакодневно вјежба, а голф јој је омиљени спорт.

"Често играм голф посљедњих дана. Шетам, ходам, волим се истезати. Редовно излазим с пријатељима. Активна сам заиста", каже Лисац.

Поред физичке активности, пјевачица је активна и на друштвеним мрежама. На њеним Фејсбук и Инстаграм профилима свакодневно можемо видјети нове занимљиве објаве, фотографије, најаве наступа, интервјуе... Међутим, сазнајемо како је Лисац бригу о профилима препустила млађим људима, а за њу су друштвене мреже "накарадне".

"Не могу схватити препуцавања преко Фејсбука. Зашто се људи не нађу на кафи и расправе све несугласице. Данас више није важно ко је кога увриједио, већ да то сви знају. Пратим ја све шта се дешава, али видим да је на интернету тотални џумбус. Ужас, ужас, ужас" љутито је прокоментарисала Лисац.

На крају разговора интригантна пјевачица и непревазиђена дама поручује свима да морају вјеровати у себе, бити слободни и храбри.

"Дај направи нешто, имај идеју, вјеруј у себе и оно што радиш. Сигурно ћеш бити награђен за то", закључила је Лисац.

Јосипа Лисац ће ове године на Тјентишту забављати посјетиоце ОК Феста. Наступа 30. јуна на главном Јägermeister stageу. Исте вечери публику ће забављати и Disciplina A Kitschme, Дел Арно Банд, OK stage, Straight Jackin те Justin's Johnson.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана