Јоко Оно иде у Русију, “Показаће своје политичке ставове”

Агенције
Јоко Оно иде у Русију, “Показаће своје политичке ставове”

Јапанска умјетница Јоко Оно, некадашња супруга Битлса Џона Ленона, планира да посјети Москву поводом отварања њене изложбе “Небо је увијек ведро” у Московском музеју модерне умјетности (ММОМА), у октобру 2019. године.

Организатори су најавили су да ће изложба посјетиоцима разоткрити основне елементе умјетничког рада Јоко Оно и приказати њене ставове који се односе на значење саме умјетности и њене везе са политичким и друштвеним животом.

Прес служба музеја саопштила је да ће се изложба организовати у оквиру 14. међународног фестивала Школа савремене умјетности “Територија”, а њен централни елемент ће бити скуп умјетничких дјела под називом “Упутства”, који представља, како кажу организатори, “ефемерне радове, понекад ограничене текстуалним знацима који узимају облик објеката док чекају реакцију публике.”

Најпознатији перформанс Јоко Оно је такозвани “Комад са сјечењем” из 1964. године када су посјетиоци сјекли дијелове њене одјеће уз помоћ маказа које су стајале испред ње.

Овај перформанс поновила је у Паризу 2003. Оригинални је изражавао њен став преме рату у Вијетнаму, а други према рату у Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана