Један од најпознатијих омота албума свих времена крије занимљиву причу

Агенција
Један од најпознатијих омота албума свих времена крије занимљиву причу

Насловница за албум "Еби роуд” легендарних Битлса једна је од најпрепознатљивијих у историји музике. На чувеној фотографији ливерпулске четворке која прелази пешачки прелаз у Лондону сасвим се случајно нашао и туриста у позадини.

Током година фанови Битлса на том су омоту пронашли неколико "скривених" детаља, попут онога да је Пол Макартни бос, или паркиране фоклсваген "бубе” с таблицама LMW 281F. Ипак, обожаватеље култног бенда највише је заинтригирао непознати мушкарац у позадини.

Након што је откривен тај детаљ, многи су се јавили тврдећи да су управо они мушкарац на фотографији. Иако није сто одсто потврђено, већина вjерује како је ријеч о америчком туристи Полу Колу, који се тамо нашао потпуно случајно.

У интервјуу из 2004. године за Дејли мирор, Кол је рекао да је на улици чекао своју жену која је истраживала музеј.

"Видио сам доста музеја. Остаћу овде, напољу, да видим шта се дешава", присјетио се шта је рекао својој жени.

"Разговарао сам са људима. Изашао сам напоље, видио полицајца који сједи у аутомобилу и почео са њим да разговарам.”

Бенд је унајмио полицајца да блокира саобраћај док заврше снимање, које је трајало укупно десетак минута, како тврди фотограф Ијан Макмилан.

"Сјећам се да смо унајмили полицајца да блокира саобраћај док сам ја стајао на мердевинама и правио фотографије", рекао је за Гардијан.

Било је то 8. августа 1969. године. Фотографија коју су одабрали била је једина у којој су имали ноге у савршеној В формацији. С обзиром на то колико је времена уложено у планирање фотографије, право је мало чудо да се на њој пронашао непознати човјек у позадини.

"Случајно сам дигао поглед и видио те типове који су прелазили улицу као пачићи", рекао је Кол и додао да их је прозвао гомилом чудака јер су изгледали "поприлично радикално за то доба".

Господин Кол је тек након шест мјесеци, кад се вратио у Америку, схватио чему је присуствовао. Случајно је видио омот албума и одмах се препознао.

"Рекао сам дјеци: Узмите лупу и видјећете ме", присјетио се.

Нажалост, Кол је рекао како никад није ни преслушао албум као и да није знао ниједну пјесму Битлса, пише index.hr. Преминуо је 2008. у 98. години живота, а неки још спекулишу да ли је на фотографији уопште био он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана