I Evrovizija na meti terorista

Agencije
I Evrovizija na meti terorista

Strahuje se da će sljedeća meta islamskih terorista biti muzičko takmičenje "Evrosong", koje će biti održano u maju u Stokholmu. Osam fanatika, poslije borbi za ID u Siriji i Iraku, nedavno je stiglo u glavni grad Švedske, prenijeli su svjetski mediji.

Sumnja se da imaju bliske veze sa Abu Bakr el Bagdadijem. Detektivi su otkrili da je jedna od meta islamskih terorista muzičko takmičenje "Evrosong" u "Glob" areni, kojem će prisustvovati oko 16.000 ljudi. Insajder Bi-Bi-Sija kaže da je potencijalni teroristički napad u Stokholmu prijetnja za sve koji se tamo nalaze.

- Napravili smo svoje planove iz perspektive visokog nivoa bezbjednosti - kaže projekt menadžer za "Evrosong" Jasper Akinger.

Specijalni tim koji je formiran za uređenje arene u kojoj će se održati takmičenje kontinuirano održava sastanke sa policijom i nadležnim organima.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije rekao je da postoji "opšta prijetnja" od terorizma u Švedskoj i pozvao je Britance da budu na oprezu. I portparol švedske bezbjednosne agencije Sapo rekao je da je informacija koja je došla do njih takva da se ne može ignorisati.

Prvi "Evrosong" održan je 24. maja 1956. u Luganu u Švajcarskoj. Prva pobjednica bila je Ldžs Assia sa pjesmom "Refrain", koja je predstavljala Švajcarsku.

Te je godine pobjedu pokušavalo da izbori sedam izvođača. Do danas, najveći broj izviđača na "Evrosongu" bio je 2008. i 2011. kada su se za titulu najbolje pjesme borile čak 43 države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana