И Евровизија на мети терориста

Агенције
И Евровизија на мети терориста

Страхује се да ће сљедећа мета исламских терориста бити музичко такмичење "Евросонг", које ће бити одржано у мају у Стокхолму. Осам фанатика, послије борби за ИД у Сирији и Ираку, недавно је стигло у главни град Шведске, пренијели су свјетски медији.

Сумња се да имају блиске везе са Абу Бакр ел Багдадијем. Детективи су открили да је једна од мета исламских терориста музичко такмичење "Евросонг" у "Глоб" арени, којем ће присуствовати око 16.000 људи. Инсајдер Би-Би-Сија каже да је потенцијални терористички напад у Стокхолму пријетња за све који се тамо налазе.

- Направили смо своје планове из перспективе високог нивоа безбједности - каже пројект менаџер за "Евросонг" Јаспер Акингер.

Специјални тим који је формиран за уређење арене у којој ће се одржати такмичење континуирано одржава састанке са полицијом и надлежним органима.

Портпарол Министарства спољних послова Велике Британије рекао је да постоји "општа пријетња" од тероризма у Шведској и позвао је Британце да буду на опрезу. И портпарол шведске безбједносне агенције Сапо рекао је да је информација која је дошла до њих таква да се не може игнорисати.

Први "Евросонг" одржан је 24. маја 1956. у Лугану у Швајцарској. Прва побједница била је Лџс Ассиа са пјесмом "Рефраин", која је представљала Швајцарску.

Те је године побједу покушавало да избори седам извођача. До данас, највећи број извиђача на "Евросонгу" био је 2008. и 2011. када су се за титулу најбоље пјесме бориле чак 43 државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана