Hrvatska ispratila Kemala Montena

Anadolija
Hrvatska ispratila Kemala Montena

Zagreb - Veliki broj prijatelja i kolega danas se posljednji put oprostio od kantautora Kemala Montena na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Uz kovčeg preminulog je kratko stajao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, prenosi Anadolija.

Od Montena su se govorima oprostili Siniša Škarica i Rade Šerbedžija, koji je izrecitirao poznatu kantautorovu pjesmu "Dušo moja".

Posljednju počast preminulom kolegi, koji će biti sahranjen u srijedu, 28. januara, u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare, odala je gotovo čitava hrvatska estrada: Željko Bebek, Dražen Žerić Žera, Boris Novković, Arsen Dedić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, članovi grupe "Novi fosili", Aki Rahimovski, Sandi i brojni drugi umjetnici.

"Cijeli naš muzički svijet zadužio je svojim lijepim riječima, lijepim pjesmama koje je napravio. Posjedovao je duh koji će zaista faliti. Bio je jedinstven i nek' nam takav i ostane. Sjećaćemo ga se kao jedinstvenog", kazao je Željko Bebek, Montenov kolega i nekadašnji vokal grupe "Bijelo dugme".

Dražen Žerić Žera iz "Crvene jabuke" kazao je kako se u Montenu "dogodio spoj Bosne i Italije" i da je po tome bio jedinstven. Žeru i cijelu njegovu generaciju tzv. sarajevske škole pop muzike Monteno je zadužio, kako je kazao Žera, kada su se počeli baviti muzikom. Ukazao je na posebnost Montenovih tekstova koje danas sve više nedostaje.

Nakon komemoracije, automobil sa kovčegom u kojem je tijelo Kemala Montena, preminulog 21. januara, napustio je potom Mirogoj i zaputio se prema Sarajevu u kojem će biti obavljena sahrana ovog istinski velikog umjetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana