Glumci koje su uloge trajno promijenile

Agencije
Glumci koje su uloge trajno promijenile

Kvalitet glume, kao i u svakom drugom poslu, zavisi od uloženog truda, koji se nagrađuje raznoraznim statuama i peharima.

Ipak, glumci ponekad odu korak dalje kako bi se pokazali što bolje u ulozi u kojoj se nađu. Međutim, njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan. Neke glumce rad na filmovima zauvijek je promijenio.

Ljubitelji horora dobro se sjećaju filma "Posession" iz 1981. godine. Glumica Izabela Ađani svoju ulogu odradila je maestralno, što joj je i osiguralo nagradu "Cezar". Ali njena predanost je ostavila dubok trag. Ona je kasnije izjavila da ju ovaj film psihički iscrpio i da su bile potrebne godine psihoterapije da ulogu Ane izbaci iz sebe.

Film "Pijanista" iz 2002. je odličan, a veliki dio kvaliteta duguje odličnoj glumi Edrijena Brodija, koji je za ovu ulogu osvojio i "Oskara". Priprema za ulogu bila je naporna. Brodi je rasprodao sve što je imao, prekinuo veze sa prijateljima i preselio se u Evropu. Pravi očaj osjetio je tek kada je morao fizički da se transformiše iscrpnim gladovanjem. Uloga ga je iscrpila fizički i psihički i kasnije je priznao da mu je bila potrebna godina i po da se stvari vrate na svoje mjesto.

Kolin Firt je pripremajući se za ulogu engleskog kralja Džordža V u filmu "Kraljev govor" morao savršeno da uvježba mucanje s kojim se njegov lik borio. I baš poput pravog kralja, i Firt je morao da uzima časove koji su mu pomagali da vjerodostojnije oponaša Džordža. To mu je pošlo za rukom, ali pripreme su ga promijenile jer je imitirao i nervozne tikove koje je Džordž imao. Toliko se uživio da nakon završetka snimanja nije mogao da prestane da muca, pa bi mu se i mjesecima kasnije to nenadano vraćalo tokom intervjua.

Problem koji je Firt imao s mucanjem, Hju Lori je imao sa hromošću u TV seriji "Doktor Haus" koja je snimana od 2004. do 2012. godine. Naime, osim što je savršeno uvježbao američki naglasak (producenti su izričito tražili "pravog Amerikanca" i izabrali Lorija ne znajući da se radi o Britancu), Lori je sve vrijeme snimanja morao da glumi da ima problem sa nogom. U obzir treba uzeti i to da je serija snimana osam godina, što se svakako odrazilo na njegov hod, pa je te probleme vukao tri godine nakon završetka snimanja.

Glumica Dženet Li najpoznatija je po ulozi u Hičkokovom klasiku "Psiho" iz 1960. godine, a malo ko može da zaboravi kultnu scenu pod tušem. Posebno Li. Naime, uloga je na nju ostavila toliki trag da je do kraja života odbijala da se kupa pod tušem, već isključivo u kadi. U rijetkim trenucima kada je bila prisiljena da koristiti tuš, neprestano bi gledala prema vratima za slučaj da se ne pojavi manijak sa nožem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana