Глумци које су улоге трајно промијениле

Агенције
Глумци које су улоге трајно промијениле

Квалитет глуме, као и у сваком другом послу, зависи од уложеног труда, који се награђује разноразним статуама и пехарима.

Ипак, глумци понекад оду корак даље како би се показали што боље у улози у којој се нађу. Међутим, њихова преданост оставља траг који је понекад позитиван, а понекад негативан. Неке глумце рад на филмовима заувијек је промијенио.

Љубитељи хорора добро се сјећају филма "Posession" из 1981. године. Глумица Изабела Ађани своју улогу одрадила је маестрално, што јој је и осигурало награду "Цезар". Али њена преданост је оставила дубок траг. Она је касније изјавила да ју овај филм психички исцрпио и да су биле потребне године психотерапије да улогу Ане избаци из себе.

Филм "Пијаниста" из 2002. је одличан, а велики дио квалитета дугује одличној глуми Едријена Бродија, који је за ову улогу освојио и "Оскара". Припрема за улогу била је напорна. Броди је распродао све што је имао, прекинуо везе са пријатељима и преселио се у Европу. Прави очај осјетио је тек када је морао физички да се трансформише исцрпним гладовањем. Улога га је исцрпила физички и психички и касније је признао да му је била потребна година и по да се ствари врате на своје мјесто.

Колин Фирт је припремајући се за улогу енглеског краља Џорџа В у филму "Краљев говор" морао савршено да увјежба муцање с којим се његов лик борио. И баш попут правог краља, и Фирт је морао да узима часове који су му помагали да вјеродостојније опонаша Џорџа. То му је пошло за руком, али припреме су га промијениле јер је имитирао и нервозне тикове које је Џорџ имао. Толико се уживио да након завршетка снимања није могао да престане да муца, па би му се и мјесецима касније то ненадано враћало током интервјуа.

Проблем који је Фирт имао с муцањем, Хју Лори је имао са хромошћу у ТВ серији "Доктор Хаус" која је снимана од 2004. до 2012. године. Наиме, осим што је савршено увјежбао амерички нагласак (продуценти су изричито тражили "правог Американца" и изабрали Лорија не знајући да се ради о Британцу), Лори је све вријеме снимања морао да глуми да има проблем са ногом. У обзир треба узети и то да је серија снимана осам година, што се свакако одразило на његов ход, па је те проблеме вукао три године након завршетка снимања.

Глумица Џенет Ли најпознатија је по улози у Хичкоковом класику "Психо" из 1960. године, а мало ко може да заборави култну сцену под тушем. Посебно Ли. Наиме, улога је на њу оставила толики траг да је до краја живота одбијала да се купа под тушем, већ искључиво у кади. У ријетким тренуцима када је била присиљена да користити туш, непрестано би гледала према вратима за случај да се не појави манијак са ножем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана