Gangsterski filmovi zasitili publiku

Glas Srpske
Gangsterski filmovi zasitili publiku

Filmovi “Goodfellas”, “Pulp Fiction”, “Lock, Stock & Two Smoking Barrels”, “Donnie Brasco”, “Bronx Tale”, “Carlito's Way”, “Casino”, “Reservoir dogs”, “Gidfather III” samo su neki od filmova koji su obilježili devedesete, a u istoj je dekadi počelo i emitovanje sjajne HBO-ove serije “Sopranovi”.

Nekoliko decenija nakon uspjeha navedenih gangsterskih filmova, serije su lagano počele da preuzimaju primat nad prosječnim filmom, ovog podžanra ili bilo kojih drugih.

Ukoliko je moguće osvrnuti se na prošlogodišnje liste najgorih filmova, na prvom mjestu je najčešće baš film koji se karakteriše kao gangsterski - “Goti”, sa Džonom Travoltom u glavnoj ulozi.

Dva najiščekivanija filma 2019. godine (koja nisu dodaci blokbasterskim franšizama) pripadaju novim filmovima Martina Skorsezea i Kventina Tarantina, rediteljima koji su popularizovali ovaj podžanr i podigli ga na viši nivo. Naime, u pripremi je film Kventina Tarantina “Once upon a time in Hollywood” i Martina Skorsezea “The Isishman”.

Neki su pokušali da odgovore na pitanje zašto su gangsterski filmovi uopšte prestali da budu interesantni velikim studijima, a odgovora je više. S jedne strane može se zaključiti da je riječ o prezasićenju temom ili da je problem u tržištu koje se osulo lošim kopijama dobrih filmova. Međutim, popularnost krimi-serija poput “Breaking bad” i “Narcos” dokaz je da interesovanje i te kako postoji i da sve na kraju dana zavisi od kvaliteta proizvoda.

I dok neki vjeruju da će Skorseze i Tarantino vratiti “klasični gangsterski film”, ostatak publike ne ide toliko daleko. Publika se jednostavno zasitila klasičnih gangsterskih filmova i očekuje kvalitetne filmove, na kakve je od vrhunskih reditelja i navikla.

“Once upona a time in Hollywoog” i “The Irishman” u “Netfliksu” bi trebalo da se pojave do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana