Финску на Еуросонгу представљају панкери с тешкоћама у развоју

BBC
Финску на Еуросонгу представљају панкери с тешкоћама у развоју

Хелсинки - На сљедећем такмичењу за Пјесму Евровизије Финску ће у мају у Бечу представљати група панк музичара с потешкоћама у развоју, као први панк бенд у историји Евросонга, преноси BBC.

Панк-квартет PKN, пуног имена "Pertti Kurikan Nimipaivat" (Имендан Пертија Курике), одабран је већином гласова финских гледалаца на квалификационом такмичењу у суботу те је већ означен на кладионицама као један од фаворита, одмах иза Италије и Естоније.

Чланови бенда имају Даунов синдром, односно аутизам, а окупили су се на једној хуманитарној радионици након чега је о њима 2012. снимљен и награђивани документарни филм "Kovasukajutty" (Панкерски синдром).

На Евровизији ће извести пјесму "Aina Mun Pitaa " (Увијек морам), која се бави фрустрацијама у суочавању с правилима свакодневног живота попут здраве прехране и обавеза у кући као што је поспремање или прање.

"Ми се бунимо против друштва на другачије начине, али нисмо политични", казао је за "Гуардиан" басиста Сами Хеле.

"Не желимо да људи гласују за нас из сажаљења, јер нисмо толико различити од других - ми смо само обични момци с менталним хендикепом", додао је.

Финској је досад једину побједу на Евровизији донио хеви-метал бенд "Лорди" 2006., с пјесмом "Hard Rock Hallelujah ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана