Film o rivalstvu Tesle, Edisona i Vestinghausa za koji nikada niste čuli VIDEO

Agencije
Film o rivalstvu Tesle, Edisona i Vestinghausa za koji nikada niste čuli VIDEO

Da li ste čuli ili negdje vidjeli najavu za novi holivudski film čija priča govori o rivalstvu Tomasa Edisona, Džordža Vestinghausa i Nikole Tesle?

Film “The Curren War” (čiji se naslov može prevesti kao “Rat struja”) govori o “ratu” Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, i Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona, u kome će pobjednik biti onaj čiji će sistem elektirčne struje pokretati savremeni svijet.

Treći “igrač” u ijceloj priči je Nikola Tesla, čiji lik je povjeren engleskom glumcu Nikolasu Houltu.

Možda će vas zbuniti činjenica, do koje možete doći običnim guglanjem, da je film premijerno prikazan još u jesen 2017. godine na filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Pa gdje se onda krio sve to vrijeme? Odgovor na to pitanje glasi: Harvi Vajnstin.

“The Current War” je bio jedan od filmova koji su “stavljeni na led” kada su brojne optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na račun jednog od, do tada, najvećih filmskih producenata u Holivudu počele da izlaze na vidjelo.

Sudski proces protiv Vajnstina je pokrenut, a brojne optužbe (koje je on poricao) su nastavile da pristižu, što je Vajnstajnovu kompaniju (The Weinstein Company) odvelo u bankrotstvo, a film “The Current War” ostavilo da skuplja prašinu na nekoj polici. I tu je ostao naredne dvije godine.

Harvija Vajnstina je, inače, pratila reputacija čovjeka koji je prilično volio da utiče na montažu filmova koje je producirala njegova kompanija.

Zbog toga, verzijom filma koja je 2017. prikazana u Torontu ni reditelj Alfonso Gomez-Rehon nije bio zadovoljan. Kaže da se zbog toga čak “osjećao kao idiot”.

Početkom ove godine, međutim, u pomoć je stigla kompanija 101 Studios, koja je za tri miliona dolara otkupila sve prava na film.

Za činjnicu da je “The Current War” imao gotovo nikakav publicitet i da skoro niko za njega nije čuo, najvjerovatnije su odgovorne prilično slabe ocjene koje je dobio na TIFF-u.

Ali sada Gomez-Rehon je dobio novu šansu, pa je “traku” vratio na sto za montažu. Reditelj je filmu dodao pet scena, istovremeno skrativši prvobitnu dužinu za 10 minuta.

A pošto film više nema nikave veze sa Harvijem Vajnstinom, timu se priključio novi, dobro poznati, igrač - Martin Skorseze, pod čijim patronatom je Gomez-Rehon kompletirao novu verziju filma.

“The Current War” krajem mjecesa stiže u britanske, na jesen u američke, a nadamo se da će se negdje između dvije premijere pojaviti i u našim bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana