Festival 84” opravdao visoka očekivanja publike

Aleksandra Madžar
Festival 84” opravdao visoka očekivanja publike

Prvi "Festival 84”, novi član "Egzitove" regionalne porodice poslije dva dana muzičkog maratona, sudeći po reakcijama izvođača, atmosferi, može se reći da je stao u red najmasovnijih zimskih festivala na svijetu kroz koji je proplesalo 20.000 ljubitelja elektronskog zvuka.

Na "Olimpik" glavnoj bini  u subotu uveče festivalska groznica  počela je uz set di-džeja Said5, da bi se nastavila u žestokom fazonu uz rokenrol miljenike regiona, kultni "Van Gog". Hitovi su se ređali, a publika ih je uglas pjevala u atmosferi koja je podsjećala na stadionsku!

- Jahorina je bogatija za jedan novi osmeh. Ovde sada imamo fantastične nove prijatelje, porodicu koja vodi računa o muzici i novim trendovima. Drago mi je da smo deo ovog premijernog izdanja "Festivala 84". Radujem se i nadam da će ovo druženje na Jahorini postati tradicija – istakao je Đule iz "Van Goga", kome je ovo bio prvi dolazak na Jahorinu.

Kada je scenu napustio ovaj kultni domaći bend, krcata montažna hala odjekivala je potom jakim rifovima i britkim stihovima britanskih aktivista.

- Došli smo iz zime u zimu, ali nam je lijepo na Jahorini iako nam je zima malo dosadila. Svirali smo na "Egzitu" i podržavamo ekipu ovog festivala – kazao je gitarista benda Steve Chandra Savale prije nastupa.

Publika na Balkanu, ističe on, dobro razumije ono što oni poručuju kroz svoju muziku. I to im, dodaje muzičar mnogo znači.

Poslije nastupa "Asian Dub Foundationa", na bini se pojavio britanski duo "Sigma", koji je prethodnih godina osvojio glavne bine "Egzita" i Sia dens festivala. Nakon izuzetno energičnog seta, koji je publiku doveo u stanje transa, visoku ljestvicu u pravom olimpijskom duhu dostigli su i ruski hit producenti Filatov&Karas, dok su Mahmut Orhan i Burak Džeter u visokom stilu završili sjajnu žurku na glavnoj bini, koja će se još dugo prepričavati. Zabava se nakon toga preselila u klub hotela "Bistrica", gdje su Mladen Tomić i Siniša Tamamović neumorno predvodili publiku sve do prijepodnevnih časova.

Oproštajna žurka

Čast da naprave oproštajnu žurku na "Adiko" bini imali su kultni američki di-džej i producent Erik Klotije, koji je na Jahorinu stigao nakon što je u Berlinu zatvorio legendarni klub "Trezor", a podršku u ovom velikom zadatku dao mu je najpoznatiji after parti tandem, banjalučko-sarajevska kombinacija koju svi znaju pod imenom - After Affair. S oproštajnom žurkom i zvanično je završen prvi "Festival 84", koji već od prve godine igra u najvišoj svjetskoj ligi, a s ovim rezultatom iduće godine takmičiće se i za prestižne evropske festivalske nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana