Eyesburn: Dvije decenije dobre muzike

Mirna Pijetlović
Eyesburn: Dvije decenije dobre muzike

Dvije decenije dobrog zvuka uobličene kroz osam studijskih albuma, bezbroj koncerata i veliki broj saradnji sa vrhunskim muzičarima, stoje iza kultnog beogradskog benda "Eyesburn".

Bend će proslaviti 20 godina postojanja specijalnim koncertom, koji će biti održan 26. decembra u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Kako se nezvanično saznaje, na rođendanskom koncertu će nastupiti i bivši i sadašnji članovi benda.

"Eyesburn" je osnovan prije 20 godina u Beogradu, a prvu postavu su činili Alek - bubnjevi, Laza - bas, Nenad - vokal, Kojot - gitara i u ovoj postavi je bend 1995. godine snimio prvi album "Freedomized".

Istovremeno sa objavljivanjem albuma "Fool Control" do šire javnosti i medijske pažnje dopire i zahvaljujući filmu "Munje", u kojem se članovi benda pojavljuju.

"Eyesburn" u predstojećem periodu svira na četiri Egzit festivala, gostuje na beogradskim koncertima Li Skreč Perija i Burning Spira. Sarađuju sa Med Profesorom, a u Novom Sadu, pred četiri hiljade ljudi nastupaju sa grupom "Asian Dub Fondation".

Marta 2005. godine dolazi do promjena u sastavu: bend napuštaju Laza (bas) i Nino (gitara). Kasnije bend pored Kojota (vokal, trombon, gitara), Zorana Đuroskog (live act) i Aleka (bubnjevi), čine Dule (saksofon), Vučko (bas), Vukašin (trombon i prateći vokal).

U ovoj novoj postavi "Eyesburn" tokom 2005. snima album, koji, pod nazivom "How much for freeedom?" krajem decembra za domaće tržište objavljuje kuća PGP.

Posljednji album "Reality Check " bend je objavio prošle godine i za njega su dobili odlične stručne i kritike publike.

Promjena članova benda se primjećuje na muzici koju sada sviraju. Kojot više ne svira na gitari, a u pjesmama su sve prisutniji zvuci saksofona i trombona.

Zvuk je postao potpuniji, zreliji, a tekstovi i dalje nose onu istu poruku i energiju koja se najbolje osjeća na njihovim nastupima, jer "Eyesburn" spada u one bendove koji uživo zvuče odlično.

Recenzija

Zajedno sa novim albumom "Eyesburn" je osmislio i kovanicu u metalu, nazvavši svoj crossover pravac peace metal, što im potpuno odgovara. Na novom izdanju nam isporučuju svojevrsne himne, ne zaboravljajući svoje korijene u metal/HC-u, ali ni nešto kasniji rege period, iako su ovoga puta tromboni Kojota i Vukašina pomalo u drugom planu, dok je Dušanov saksofon došao do potpunog izražaja. Kojot je svoj vokalni/lirički posao obavio na visokom nivou, a ostatak ekipe, pojačan Laletom i Đurom na gitarama i Bosketom na bubnju, zvuči kao veoma dobitna i žestoka kombinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana