Eyesburn: Двије деценије добре музике

Мирна Пијетловић
Eyesburn: Двије деценије добре музике

Двије деценије доброг звука уобличене кроз осам студијских албума, безброј концерата и велики број сарадњи са врхунским музичарима, стоје иза култног београдског бенда "Eyesburn".

Бенд ће прославити 20 година постојања специјалним концертом, који ће бити одржан 26. децембра у Студентском културном центру у Београду.

Како се незванично сазнаје, на рођенданском концерту ће наступити и бивши и садашњи чланови бенда.

"Eyesburn" је основан прије 20 година у Београду, а прву поставу су чинили Алек - бубњеви, Лаза - бас, Ненад - вокал, Којот - гитара и у овој постави је бенд 1995. године снимио први албум "Freedomized".

Истовремено са објављивањем албума "Fool Control" до шире јавности и медијске пажње допире и захваљујући филму "Муње", у којем се чланови бенда појављују.

"Eyesburn" у предстојећем периоду свира на четири Егзит фестивала, гостује на београдским концертима Ли Скреч Перија и Бурнинг Спира. Сарађују са Мед Професором, а у Новом Саду, пред четири хиљаде људи наступају са групом "Asian Dub Fondation".

Марта 2005. године долази до промјена у саставу: бенд напуштају Лаза (бас) и Нино (гитара). Касније бенд поред Којота (вокал, тромбон, гитара), Зорана Ђуроског (ливе ацт) и Алека (бубњеви), чине Дуле (саксофон), Вучко (бас), Вукашин (тромбон и пратећи вокал).

У овој новој постави "Eyesburn" током 2005. снима албум, који, под називом "How much for freeedom?" крајем децембра за домаће тржиште објављује кућа ПГП.

Посљедњи албум "Reality Check " бенд је објавио прошле године и за њега су добили одличне стручне и критике публике.

Промјена чланова бенда се примјећује на музици коју сада свирају. Којот више не свира на гитари, а у пјесмама су све присутнији звуци саксофона и тромбона.

Звук је постао потпунији, зрелији, а текстови и даље носе ону исту поруку и енергију која се најбоље осјећа на њиховим наступима, јер "Eyesburn" спада у оне бендове који уживо звуче одлично.

Рецензија

Заједно са новим албумом "Eyesburn" је осмислио и кованицу у металу, назвавши свој цроссовер правац пеаце метал, што им потпуно одговара. На новом издању нам испоручују својеврсне химне, не заборављајући своје коријене у метал/HC-у, али ни нешто каснији реге период, иако су овога пута тромбони Којота и Вукашина помало у другом плану, док је Душанов саксофон дошао до потпуног изражаја. Којот је свој вокални/лирички посао обавио на високом нивоу, а остатак екипе, појачан Лалетом и Ђуром на гитарама и Боскетом на бубњу, звучи као веома добитна и жестока комбинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана