“Egzit” središte najboljeg provoda u Evropi

Glas Srpske
“Egzit” središte najboljeg provoda u Evropi

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu otvoreno je ovogodišnje izdanje zvanično najboljeg evropskog festivala “Egzit”, a na prvoj večeri bilo je najmanje 44.000 ljudi. Organizatori očekuju da će ovo biti jedna od najupečatljivijih manifestacija.

Euforija je nastala kada je lekciju iz scenskog nastupa pred punom i produkcijski unaprijeđenom glavnom binom održala trubadurka savremenog doba LP ili Laura Pergolici, koja je pokazala da je moćan glas, gitara i harizma sve što je potrebno za istinskog muzičara.

Prvi put na “Egzitu” pred festivalskom publikom nastupio je svjetski poznati baletan Sergej Polunjin, koji je zajedno sa gudačkim sastavom “Almazian Simphony” izveo performans na temu lične slobode, koja je i moto ovogodišnjeg festivala, a nakon ovog audio-vizuelnog spektakla nebo iznad Petrovaradinske tvrđave obasjao je vatromet, koji je trajao više od 12 minuta.

Nakon toga scenu je zauzela ikona art-popa Karin Drejer sa svojim sastavom “Fever Ray”. Kulminacija večeri je ipak uslijedila kada su na scenu izašli hip-hop giganti “Migos”, koji su u stilu velikih zvijezda nastupili više od sat nakon najavljenog termina.

Tejkof i Kvavo su posvetili koncert Ofsetu, koji je podršku pružio iz Amerike jer ga je vijest o rođenju kćerkice zatekla na turneji, te je, kao svaki pravi svježi tata, pohitao da se pridruži supruzi Kardi Bi.

Zvijezda večeri na “mts Dance Areni” bila je Ameli Lens, nakon koje je nastupio njemački virtuoz Ben Klok, a jutro je publika dočekala uz prvi par tehna Adama Bejera i Idu Ingberg, dok je čast da zatvori omiljenu elektronsku binu “Egzita” imao tehno inovator Riči Hotin. Ni na “Addiko Fusion” bini nije manjkalo energije, gdje je nastupila avangardna pop zvijezda u usponu Sevdaliza, koja je donijela jedinstveni audio-vizuelni doživljaj pred publiku “Egzita”.

Pored nje, sjajan provod bio je i uz elektro-akustični pop bend “Detour”, a glasno se pjevalo i uz melodične pank rokere domaće scene “Gobline”, dok je eklektični zvuk karakterističan za ovu binu donio talentovani muzičar Marko Luis.

Žestoko je bilo i na “Eksploziv” bini uz hardkor velikane iz Bostona “Slapshot”, a ništa slabije nije bilo ni uz švedski treš metal bend “Dr. Living Dead”, koji je izašao na scenu sa maskama. Na “Egzit” su se poslije dužeg vremena vratili i “Dog Eat Dog”, čiji nastup publika neće dugo zaboraviti.

Prve večeri je održana i prva “Youth Fair” muzička konferencija, a tema panela bila su iskustva domaćih izvođača koji su uspjeli da naprave međunarodnu karijeru i nastupaju širom svijeta. Govorili su di džejevi Tijana T i Mladen Tomić, te dr Nele Karajlić, Goran Milošević iz sastava “Naked”, dok je moderator bio urednik “Nedeljnika” Branko Rosić.

U petak je na glavnoj bini nastupio jedan od najtraženijih repera današnjice Frenč Montana, te rege ikona Zigi Marli, sin legendarnog Boba Marlija. Na glavnu binu festivala stižu i hitmejkeri “Jay Jones” i “Burak Yeter”, “mts Dance Arenu” okupiraće velika imena poput Masea Pleksa, ikone tehno muzike Karla Krejga i Rodhad, koji dolazi pravo sa berlinske tehno scene.

Na popularnoj “Addiko Fusion” bini drugog dana festivala publiku je razdrmala bristolska pank senzacija “Idles” i dobro poznata imena domaće i regionalne scene, kao što su “Bad Copy”, “Irie FM”, Đorđe Miljenović, “Nipplepeople” i Sara Renar. Ljubiteljima najtvrđeg zvuka zagarantovan je dobar provod uz “Cockney Rejects”, “Madball”, “Lion's Law” i “The Hellfreaks” na “Explosive” bini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana