Džon, Džim savremenici koji se nikada nisu sreli?

B92
Džon, Džim savremenici koji se nikada nisu sreli?

Mark Dejvid Čepmen ispalio je 8. decembra 1980. godine, ispred njujorškog zdanja Dakota, u kome je engleski muzičar Džon Lenon živio sa suprugom Joko Ono prethodnih sedam godina, metak u slavnog Bitlsa. Ta vijest je šokirala svijet.

Sve se odigralo u trenutku. Smrt je proglašena samo 10 minuta kasnije. Bilo je 11 sati uveče. A samo par sati ranije, Lenon je Čepmenu potpisao kopiju svog albuma „Double Fantasy“.


Lenon je tada imao 41 godinu. Njegov savremenik Džim Morison toliko nije dožvio. Rođen 8. decembra 1943. godine, jedan od najharizmatičnijih pjevača u istoriji rokenrola, život je okončao u Parizu 1971. u 27. godini. Iako mu je, prema zvaničnom izvještaju, otkazalo srce, okolnosti njegove smrti i tajna sahrana predmet su mistifikacija decenijama unazad.

Prema urbanoj legendi, nastaloj nešto ranije, Džim Morison je 23. septembra 1968. godine posjetio čuveni londonski „Ebi roud“ studio, gdje je kao gostujući izvođač navodno snimao prateće vokale za Lenonovu pjesmu „Happiness Is a Warm Gun“, sa čuvenog „Bijelog albuma“ Bitlsa. Njegov glas se, navodno, može čuti u pratećem horu.

Snimanje se dešavalo u vrijeme neposredno poslije prve evropske turneje Dorsa, kada su Morison i njegova djevojka Pamela Kurson iznajmili stan u Londonu, gde su proveli nekoliko nedjelja.

Autor biografske knjige o životu frontmena Dorsa „Jim Morrison: Live, Death, Legend“, Stefan Dejvis, međutim, tvdri da se Morison „ne pojavljuje na toj, naizgled, savršenoj studijskoj produkciji“, odnosno da o tome ne postoji nikakav zapis u dokumentaciji studija za navedeni datum.

Godinu dana kasnije, 13. septembra 1969, Džon i Džim su nastupali na koncertu „Toronto Rock and Roll Revival“, gdje je Lenon bio dio Plastic Ono Banda koji su sačinjavali njegova supruga Joko Ono, Erik Klepton, Klaus Vorman i Alan Vajt. To je bio prvi nastup Lenona bez Bitlsa.

Iako postoje indicije da su Lenon i Morison, tom prilikom, stupili u kontakt, za to nema jasnih dokaza. Inače, cio događaj u Torontu obilježio je „pileći incident“, kada je Alis Kuper bacio živu kokošku u publiku, koja mu ju istu vratila na binu. I tako nekoliko puta, sve dok od jadne životinje nije ostalo ništa.

Alisa Kupera sa Lenonom i Morisonom vezuje i klub „The Hollywood Vampires“, koji je tokom sedamdesetih godina držao u Los Anđelesu. To je bila neka vrsta ekskluzvinog bara čija su klijentela uglavnom bile brojne poznate ličnosti i Kuperove kolege, među kojima su najredovniji bili Džimi Hendriks i Kit Mun, ali i Džon i Džim.

 „Ti ljudi su me naučili kako se pije“, govorio je Kuper. „To su bili moji drugari za cirku i svi su, na neki način, sami sebi presudili. Džonova smrt je ipak bila mnogo tragičnija nego bilo čija druga. Bila je izuzetno tragična!“

Pričajući o njima dvojici, Kuper napominje da je Džim Morison bio izuzetno samodestruktivan.

„Izgleda nevjerovatno da je doživio 27 godina. Svi koji su ga znali nisu mogli da vjeruju da je i toliko dogurao. Šta je sve sebi radio, čudo je da nije skončao u 19-oj. Džon, međutim, uopštenije bio takav“, pričao je Kuper 2012. godine za magazin „Westwoord“.

Zvanične biografije Bitlsa i Dorsa ne spominju međusobna ukrštanja puteva dva velika benda. Ne postoje ni zajedničke fotografije njihovih članova, niti bilo kakvi podaci o njihovim eventualnim druženjima ili zvaničnim kontaktima.

Postoje samo nagovještaji, koji bi možda mogili da posluže kao dobra osnova za neku buduću literarnu obradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana