Džez i sving u Banskom dvoru

Glas Srpske
Džez i sving u Banskom dvoru

Koncert mađarskog big benda “Budapest Jazz Orchestra” biće održan večeras u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra sa početkom u 20 časova.

“Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Sving muzika je nešto što već godinama izvode i  prepoznati su na svjetskom nivou. Pored sfinga izvode i gotovo sve džez žanrove.

- Ovi svjetski priznati muzičari upustili su se u ambiciozan projekt obrađivanja pjesama kultne grupe “Queen” u džez stilu. Ideja koja je na prvu zvučala čudno, dugogodišnji je san džez bubnjara ovog orkestra Žolta Madaija. Slušanjem, proučavanjem i vježbanjem pjesama grupe “Ljueen” postalo im je jasno da oni nisu samo jednostavan rok bend, već da su zapravo nešto slično kreativnoj radionici kompozitora koji su voljeli četiri različita muzička stila. Svojim izvođenjem njihovih kompozicija oduševili su obje strane, klasičnu i džez publiku. Posebnu pažnju privlače improvizacijama i virtuoznošću. I publika u Banjaluci imaće priliku da čuje kako izvode velike hitove kao što su “I Want to Break Free”, “Bohemian Rhapsody”, “Bring Back That Leory Brown” i “We Are the Champions” - navedeno je u najavi njihovog nastupa.

Svi članovi benda su džez muzičari, što im omogućava da sviraju u bilo kojem stilu. Osnovan 1998. godine “Budapest Jazz Orchestra” bio je veliko otkriće u mađarskom džezu, budući da je to bio prvi profesionalni big bend u Mađarskoj čiji je zvuk podsjećao na američke bendove dvadesetih godina 20. vijeka. Tokom dinamičnog razvoja orkestra, preko glavnih muzičkih tačaka ovog žanra, ovaj orkestar je postao svjetski poznat predstavnik savremene muzike.

Brojni koncerti, domaća i međunarodna priznanja i strani izvođači koji su obojili paletu benda, predstavljaju dokaz o radu Džez orkestra Budimpešte u proteklih 18 godina.

Ars poetika ovog orkestra je njegovanje savremene džez i big bend muzike, održavanje kontakta sa korijenima ovog žanra i učiniti njegove vrijednosti vidljivim javnosti, te prenijeti svoje profesionalno iskustvo mlađoj generaciji muzičara. Cilj i zadatak orkestra je domaća i međunarodna interpretacija improvizacijskih i savremenih žanrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana