Џез и свинг у Банском двору

Глас Српске
Џез и свинг у Банском двору

Концерт мађарског биг бенда “Budapest Jazz Orchestrа” биће одржан вечерас у концертној дворани Банског двора Културног центра са почетком у 20 часова.

“Budapest Jazz Orchestrа” један је од најпопуларнијих биг бендова у Мађарској. Свинг музика је нешто што већ годинама изводе и  препознати су на свјетском нивоу. Поред сфинга изводе и готово све џез жанрове.

- Ови свјетски признати музичари упустили су се у амбициозан пројект обрађивања пјесама култне групе “Queen” у џез стилу. Идеја која је на прву звучала чудно, дугогодишњи је сан џез бубњара овог оркестра Жолта Мадаија. Слушањем, проучавањем и вјежбањем пјесама групе “Љуеен” постало им је јасно да они нису само једноставан рок бенд, већ да су заправо нешто слично креативној радионици композитора који су вољели четири различита музичка стила. Својим извођењем њихових композиција одушевили су обје стране, класичну и џез публику. Посебну пажњу привлаче импровизацијама и виртуозношћу. И публика у Бањалуци имаће прилику да чује како изводе велике хитове као што су “I Want to Break Free”, “Bohemian Rhapsody”, “Bring Back That Leory Brown” и “We Are the Champions” - наведено је у најави њиховог наступа.

Сви чланови бенда су џез музичари, што им омогућава да свирају у било којем стилу. Основан 1998. године “Budapest Jazz Orchestrа” био је велико откриће у мађарском џезу, будући да је то био први професионални биг бенд у Мађарској чији је звук подсјећао на америчке бендове двадесетих година 20. вијека. Током динамичног развоја оркестра, преко главних музичких тачака овог жанра, овај оркестар је постао свјетски познат представник савремене музике.

Бројни концерти, домаћа и међународна признања и страни извођачи који су обојили палету бенда, представљају доказ о раду Џез оркестра Будимпеште у протеклих 18 година.

Арс поетика овог оркестра је његовање савремене џез и биг бенд музике, одржавање контакта са коријенима овог жанра и учинити његове вриједности видљивим јавности, те пренијети своје професионално искуство млађој генерацији музичара. Циљ и задатак оркестра је домаћа и међународна интерпретација импровизацијских и савремених жанрова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана