Џез дива Јун Сун На наступа на Београдском џез фестивалу

Џез дива Јун Сун На наступа на Београдском џез фестивалу 31.08.2018 17:21 | Агенције

Вокална солисткиња Јун Сун На, велико име јужнокорејског џеза, први пут ће се представити у Србији, 28. октобра у “Комбанк дворани”, у оквиру Београдског џез фестивала. Интернационална звијезда наступиће са програмом који чини оригинални спој класика џеза, рок и фолк музике.

Јун Сун На рођена је и одрасла у Сеулу, а студирала у школи за џез и савремену музику у Паризу. Године 2007. започела је сарадњу са шведским гитаристом Улфом Вакенијусом, што је довело до албума “Воџаге” и свјетског успеха. “Same Gorl ”, њен други албум, било је најпродаваније џез издање у Француској 2011. године, а њемачка џез критика јој је додијелила награду за најбољег вокалног солисту на свијету. Услиједио је албум “Lento”, а за потребе снимања најновијег “Sge Moves On ” отишла је у Њујорк и ангажовала најзначајније представнике авангардне сцене, као што су Марк Рибо, Џејми Сафт, Бред Џонс и Ден Ризер.

Направила је сјајне обраде Џимија Хендрикса, Џони Мичел, Пола Сајмона и Луа Рида, са фолк традицијом састава “Faiorport Convertion” и “Peter, Paul and Mary ”, те класицима из репертоара Френка Синатре и Нине Симон, остваривши органски спој најбољег из различитих свјетова.

- У културу Кореје уписан је сталан интерес за западњачку музику мада је наша традиција стара 5.000 година. Већ деценијама се у свим нашим школама обавезно учи како се свира неки инструмент, најчешће клавир, уз дјела славних европских композитора. У данашње вријеме, кад смо свакодневно изложени глобалној поп музици, чему и сама Кореја кроз К-поп даје свој велики допринос, јасно је да границе у овој умјетности заправо не постоје - рекла је Јун Сун На.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица