Dušan Kojić Koja, frontmen grupe “Disciplina kičme” za Glas Srpske: Muzika danas nema stav

Mirna Pijetlović
Dušan Kojić Koja, frontmen grupe “Disciplina kičme” za Glas Srpske: Muzika danas nema stav

U ove 33 godine postojanja grupe nismo previše puta nastupali u Banjaluci, ali svaki put je bilo onako kako treba, još od kraja osamdesetih. Verujem da će i sad u publici biti raznih generacija, a s obzirom na to da je to intiman klupski koncert, emocije su zagarantovane.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” frontmen kultne srpske grupe “Disciplina kičme” Dušan Kojić Koja, koji će nastupiti u Klubu studenata Banjaluka u subotu, 18. aprila, u 22 časa.

* GLAS: Šta je to što nas ovaj put očekuje na koncertu u Klubu studenata Banjaluka?

KOJA: Ovo će biti prvi banjalučki nastup “Discipline kičme” u novoj, osveženoj postavi, sa usnom harmonikom, u kojoj već više od godinu delujemo. Takođe, ovo će biti prilika da proverimo koliko ovde publika poznaje hitove sa albuma “Uf!”, koji svojevremeno nije imao koncertnu promociju u Banjaluci.

* GLAS: Nedavno ste održali koncert sa bendom “Trese.Lupa.Udara”. Bio je to svojevrsni vremeplov u vrijeme kada je rokenrol bio himna, vrijeme kada smo svi citirali rečenice i pjevali pjesme iz kultnog filma “Kako je propao rokenrol”. Da li je, prema Vašem mišljenju, u današnjem vremenu zaista propao rokenrol?

KOJA: Dosta toga se globalno promenilo u odnosu na vreme koje pominjete, pa tako i rokenrol. Čini se da i industrija namerno uspostavlja ideju nemanja himni, stava, velikih rok pesama, pretvarajući sve u bezopasnu instant zabavu. U našim krajevima smo pride doživeli i raspad zemlje, rat, što je ukočilo sveukupni razvoj. Koncert “Trese.Lupa.Udara” jeste možda vremeplov, ali to je onaj vremeplov koji ide i nazad i napred! Pesme koje dotičemo na koncertu su u stvari samo razlog za slavljenje rokenrola, tako da, eto, rokenrol nije propao.

* GLAS: Ipak, pojedini festivali, afirmisani i neafirmisani bendovi, koliko je u njihovoj moći, naravno, održavaju tu misiju rokenrola. Šta je to što biste savjetovali jednom mladom bendu koji radi autorsku muziku, da bi ostavio poseban utisak na publiku?

KOJA: Nekad nije postojao termin “autorska muzika”, pošto se to podrazumevalo, a sve ostalo se zvalo “tezga”. Međutim, toliko se sad to sve promenilo da su “tribute” bendovi postali legitimna stvar, koja uspešno puni velike koncertne prostore. Najbolji utisak na publiku trebalo bi da ostavlja autentičan muzički izraz i kvalitet, tako da grupa mora da istraje na svom putu. Provokacija nije na odmet, ali ona mora biti mudra i osmišljena, nikako ne bi trebalo da je vulgarna i banalna, kao što je danas čest slučaj.

* GLAS: Šta je to što trenutno okupira Vašu umjetničku pažnju? Krčka li se nešto novo u Kojinoj muzičkoj kuhinji?

KOJA: Da, uskoro ćemo početi sa usnimavanjem novih pesama, a svaki odlazak u studio donosi i neki neočekivani jam session, pa se tome unapred radujem.

Spotovi

* GLAS: Da li se danas muzika više sluša ili gleda i kako to utiče na bend, ali i na publiku? Da li muzika smije gubiti na kvalitetu, zbog vizuelnog izražaja i dopadljivosti benda publici?

KOJA: Na to gledam ovako: muzika je primarna, a video-spot je nešto što služi samo dodatnoj promociji muzike. Meni su video-spotovi uvek bili naporni, pogotovo oni filmski urađeni, sa nekakvom bogzna kakvom pričom, tako da insistiram na tome da u spotu uvek bude bend sa instrumentima, ili neka animacija, to mi je u redu, ne bi li nam bilo zanimljivo. Video-spot je sad svakodnevna stvar zbog koje se niko ne uzbuđuje i jednostavno je obavezni, rutinski deo prezentacije nove pesme, albuma i slično. Međutim, sve to treba biti dozirano, a muzika je, da ponovim, tu najbitnija, što se mene tiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana