Душан Којић Која, фронтмен групе “Дисциплина кичме” за Глас Српске: Музика данас нема став

Мирна Пијетловић
Душан Којић Која, фронтмен групе “Дисциплина кичме” за Глас Српске: Музика данас нема став

У ове 33 године постојања групе нисмо превише пута наступали у Бањалуци, али сваки пут је било онако како треба, још од краја осамдесетих. Верујем да ће и сад у публици бити разних генерација, а с обзиром на то да је то интиман клупски концерт, емоције су загарантоване.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” фронтмен култне српске групе “Дисциплина кичме” Душан Којић Која, који ће наступити у Клубу студената Бањалука у суботу, 18. априла, у 22 часа.

* ГЛАС: Шта је то што нас овај пут очекује на концерту у Клубу студената Бањалука?

КОЈА: Ово ће бити први бањалучки наступ “Дисциплине кичме” у новој, освеженој постави, са усном хармоником, у којој већ више од годину делујемо. Такође, ово ће бити прилика да проверимо колико овде публика познаје хитове са албума “Уф!”, који својевремено није имао концертну промоцију у Бањалуци.

* ГЛАС: Недавно сте одржали концерт са бендом “Тресе.Лупа.Удара”. Био је то својеврсни времеплов у вријеме када је рокенрол био химна, вријеме када смо сви цитирали реченице и пјевали пјесме из култног филма “Како је пропао рокенрол”. Да ли је, према Вашем мишљењу, у данашњем времену заиста пропао рокенрол?

КОЈА: Доста тога се глобално променило у односу на време које помињете, па тако и рокенрол. Чини се да и индустрија намерно успоставља идеју немања химни, става, великих рок песама, претварајући све у безопасну инстант забаву. У нашим крајевима смо приде доживели и распад земље, рат, што је укочило свеукупни развој. Концерт “Тресе.Лупа.Удара” јесте можда времеплов, али то је онај времеплов који иде и назад и напред! Песме које дотичемо на концерту су у ствари само разлог за слављење рокенрола, тако да, ето, рокенрол није пропао.

* ГЛАС: Ипак, поједини фестивали, афирмисани и неафирмисани бендови, колико је у њиховој моћи, наравно, одржавају ту мисију рокенрола. Шта је то што бисте савјетовали једном младом бенду који ради ауторску музику, да би оставио посебан утисак на публику?

КОЈА: Некад није постојао термин “ауторска музика”, пошто се то подразумевало, а све остало се звало “тезга”. Међутим, толико се сад то све променило да су “трибуте” бендови постали легитимна ствар, која успешно пуни велике концертне просторе. Најбољи утисак на публику требало би да оставља аутентичан музички израз и квалитет, тако да група мора да истраје на свом путу. Провокација није на одмет, али она мора бити мудра и осмишљена, никако не би требало да је вулгарна и банална, као што је данас чест случај.

* ГЛАС: Шта је то што тренутно окупира Вашу умјетничку пажњу? Крчка ли се нешто ново у Којиној музичкој кухињи?

КОЈА: Да, ускоро ћемо почети са уснимавањем нових песама, а сваки одлазак у студио доноси и неки неочекивани јам сессион, па се томе унапред радујем.

Спотови

* ГЛАС: Да ли се данас музика више слуша или гледа и како то утиче на бенд, али и на публику? Да ли музика смије губити на квалитету, због визуелног изражаја и допадљивости бенда публици?

КОЈА: На то гледам овако: музика је примарна, а видео-спот је нешто што служи само додатној промоцији музике. Мени су видео-спотови увек били напорни, поготово они филмски урађени, са некаквом богзна каквом причом, тако да инсистирам на томе да у споту увек буде бенд са инструментима, или нека анимација, то ми је у реду, не би ли нам било занимљиво. Видео-спот је сад свакодневна ствар због које се нико не узбуђује и једноставно је обавезни, рутински део презентације нове песме, албума и слично. Међутим, све то треба бити дозирано, а музика је, да поновим, ту најбитнија, што се мене тиче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана