Doktorirao na poeziji Džonija Štulića

Agencije
Doktorirao na poeziji Džonija Štulića

Pored toga što je profesor, muzičar i novinar, doktor nauka Zlatomir Gajić iz Novog Sada je i prvi, pravi i jedini doktor za rokenrol u Srbiji.

O poeziji legendarnog frontmena grupe Azre - Branimira Džonija Štulića, Gajić je napisao i odbranio doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Proteklog vikenda, publika u Kraljevu je uživala u Štulićevoj poeziji i muzici, na prvoj javnoj prezentaciji doktorata “Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci”.

Gajić kaže da je i pre Štulića bilo provokativnih i subverzivnih autora, ali da niko nije bio toliko direktan kao on. “Branimir Štulić je među njima najistaknutiji, zato što je bio pionir hrabro izgovorene javne reči u lice sistemu, čitave jedne opservacije i kritike tadašnjeg društva, ali koja nije baš nešto puno promjena donijela od onda do sada”, smatra on. A da li će se nekada neka Štulićeva pjesma naći u nekim budućim lektirama i čitankama naći neka Štulićeva pjesma, uz Miljkovća, Dučića ili Lazu Kostića, teško je za sada reći. “Najmanje 20 njegovih pjesama je zaslužilo da se nađe u nekoj literaturi za obrazovanje mlađih generacija. A najveći problem u svemu tome je možda i on sam, jer kategorički odbija da ga smatraju za pjesnika. Smatra da je riječ neodvojiva od muzike. On je prvo pisao muziku, pa tek onda pravio poeziju”, kaže Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana