Deseti Demofest za desetku

Aleksandra Glišić
Deseti Demofest za desetku

Kad muzički festival postane više od muzike i dobrog zvuka onda dobijete "Demofest". Da je deseto izdanje najvećeg regionalnog festivala za demo-bendove za ocjenu deset složili su se svi koji su imali sreću da se prve večeri nađu na tvrđavi Kastel.

"Demofest" je prve muzičare ugostio u četvrtak uveče, a sa dvije festivalske bine u finale demo-takmičenja plasiralo se pet mladih bendova, dok je nastupilo isto toliko revijalnih izvođača. Program na centralnoj Basstion bini otvorilo je 15 neafirmisanih sastava iz šest država regiona, koji su još jednom pokazali koliko mladih muzičkih talenata postoji.

Odlukom žirija u veliko finale su prošla dva sastava u čijem zvuku dominiraju tipično američki ritmovi, beogradski sastav "Stepa" i "Fed Horses" iz slovenačkog Logateca, zatim žestoki zagrebački metal bend "Pale Origins" i novosadski "Wolfarm", koji kombinuje domaću tradiciju sa čvrstim gitarama. Čast da prvi nastupe na novoj bini imali su prethodno članovi "Važnog obavještenja", banjalučke rok grupe koja je polučasovnom revijalnom svirkom predstavila svoj novi studijski album. Sa druge strane je trećeplasirani sastav "Demofesta 09", "Letarg" iz Koprivnice, na Basstionu predstavio sav muzički potencijal koji je prepoznao prošlogodišnji "Demofestov" žiri.

Prava muzička avantura počela je poslije ponoći, kada je počeo nastup zvijezda revijalnog programa. Marky Ramone, jedini živi član zlatne postave kultnog benda "The Ramones", napravio je pravu pank žurku. Publika je bila maksimalno energična, prateći slavnog muzičara uz pjesme "Psycho Trerapy", "Do You Wanna Dance", "Sheena Is a Punk Rocker", "I Wanna Be Sedated"...

Sa druge strane Edo Maajka je na Beton bini predstavio moć kombinacije žanrova, a prvi put je u Banjaluci nastupio u pratnji benda. Fanova mu nije nedostajalo, a svi su uživali uz dobro poznate hip-hop himne, ali i novije hitove "No Pasaran ".

Prve večeri je nastupio i svjetski poznati DJ Funkerman.

Publiku su dočekala i vrlo prijatna iznenađenja, kao što su beskontaktno plaćanje, platforme za posjetioce sa invaliditetom i zabavni kutak za "Demofest vjenčanja", organizovan u saradnji sa satiričnim veb portalom 50nijansipive.com.

"Demofest" je ove godine oduševio publiku i bogatim dnevnim programom, koji je obuhvatio četiri izložbe, promocije bendova, ali i veoma posjećen okrugli sto "Žene u umjetnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana