Десети Демофест за десетку

Александра Глишић
Десети Демофест за десетку

Кад музички фестивал постане више од музике и доброг звука онда добијете "Демофест". Да је десето издање највећег регионалног фестивала за демо-бендове за оцјену десет сложили су се сви који су имали срећу да се прве вечери нађу на тврђави Кастел.

"Демофест" је прве музичаре угостио у четвртак увече, а са двије фестивалске бине у финале демо-такмичења пласирало се пет младих бендова, док је наступило исто толико ревијалних извођача. Програм на централној Basstion бини отворило је 15 неафирмисаних састава из шест држава региона, који су још једном показали колико младих музичких талената постоји.

Одлуком жирија у велико финале су прошла два састава у чијем звуку доминирају типично амерички ритмови, београдски састав "Степа" и "Fed Horses" из словеначког Логатеца, затим жестоки загребачки метал бенд "Pale Origins" и новосадски "Wolfarm", који комбинује домаћу традицију са чврстим гитарама. Част да први наступе на новој бини имали су претходно чланови "Важног обавјештења", бањалучке рок групе која је получасовном ревијалном свирком представила свој нови студијски албум. Са друге стране је трећепласирани састав "Демофеста 09", "Летарг" из Копривнице, на Basstionу представио сав музички потенцијал који је препознао прошлогодишњи "Демофестов" жири.

Права музичка авантура почела је послије поноћи, када је почео наступ звијезда ревијалног програма. Marky Ramone, једини живи члан златне поставе култног бенда "The Ramones", направио је праву панк журку. Публика је била максимално енергична, пратећи славног музичара уз пјесме "Psycho Trerapy", "Do You Wanna Dance", "Sheena Is a Punk Rocker", "I Wanna Be Sedated"...

Са друге стране Едо Маајка је на Бетон бини представио моћ комбинације жанрова, а први пут је у Бањалуци наступио у пратњи бенда. Фанова му није недостајало, а сви су уживали уз добро познате хип-хоп химне, али и новије хитове "No Pasaran ".

Прве вечери је наступио и свјетски познати DJ Funkerman.

Публику су дочекала и врло пријатна изненађења, као што су бесконтактно плаћање, платформе за посјетиоце са инвалидитетом и забавни кутак за "Демофест вјенчања", организован у сарадњи са сатиричним веб порталом 50nijansipive.com.

"Демофест" је ове године одушевио публику и богатим дневним програмом, који је обухватио четири изложбе, промоције бендова, али и веома посјећен округли сто "Жене у умјетности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана