Чувена рок група поново на суду због плагијата

Агенције
Чувена рок група поново на суду због плагијата

Британска рок група “Лед Цепелин” поново ће морати на суд послије одлуке америчког суда да наложи ново суђење због плагијата легендарне пјесме “Stairway to Heaven” из 1971.

Апелациони суд у Сан Франциску оценио је да је суђење одржано 2016. било пуно процедуралних грешака. Суд је 2016. разматрао тужбу поднијету против британског бенда за кршење ауторских права наводећи да почетне ноте познате пјесме нису дело гитаристе Џимија Пејџа већ дио песме “Taurus” калифорнијског бенда “Spirit” из 60-их година.


Тужбу није поднео амерички бенд, већ наследници. Суд је тада одлучио у корист британског бенда.

Песму “Tangus” је 1968. издао бенд “Spitir”, а аутор пjесме, гитариста те групе Ренди Калифорнија је раније у неколико наврата рекао да је “Лед Цепелин” наступао неколико пута на мjестима гдjе је наступао и “Spirit” и да је група могла да чује пjесму.

Пjесма “Taugusс” траје два минута и 37 секунди, а у пjесми “Лед Цепелина” се чује један минут те пjесме и то на самом почетку.

“Ти момци су зарадили милионе долара, а нису нам ни 'хвала' рекли”, рекао је Калифорнија 1997. године, који је исте те године погинуо.

Други музичари сматрају да је “Лед Цепелин” плагирао још три познате пjесме “Babe I'm gonna leave you” и “Dazed and confused” и “The Lemon song”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана