Британске звијезде траже премјештање “Евросонга”

Глас Српске
Британске звијезде траже премјештање “Евросонга”

Вивијен Вествуд, Питер Гејбријел и Волф Алис неки су од 50 британских умјетника који су затражили да “Евросонг” буде премјештен из Израела.

Позивајући се на кршења људских права, у отвореном писму Би-Би-Сију захтијевају од јавног сервиса да од организатора затражи да такмичење за пјесму Европе буде одржано у некој другој држави.

- “Евросонг” можда јесте лака забава, али то не значи да не треба водити рачуна о људским правима - стоји у писму.

Би-Би-Си им је одговорио да не приличи да се учествовање на “Евросонгу” користи у политичке сврхе.

Годишње такмичење требало би у мају да буде одржано у Тел Авиву, након побједе израелске пјевачице Нете 2018. године. Традиција је да побједничка земља обично организује “Евросонг” идуће године.

Британски умјетници су рекли да је тврдња организатора да се тим такмичењем слави разноликост и укључивост “шупља прича”, с обзиром на израелску окупацију Западне обале, источног Јерусалима и Голанске висоравни.

- Не смијемо затварати очи пред системским израелским кршењем права Палестинаца - наведено је, такође, у писму.

Затим су се обрушили и на Би-Би-Си.

- Би-Би-Си, према свом статуту, мора промовисати слободу изражавања. Требало би да дјелује у складу са својим принципима и да изврши притисак на “Евросонг” да се такмичење премјести у земљу у којој се не догађају злочини против слободе - истичу британске звијезде.

Писмо је упућено неколико седмица прије емисије “Евросонг: Ви одлучујете”, шоу програма Би-Би-Сија, у којем гледаоци гласају за британског представника на “Евросонгу”.

На другој страни Израел се увелико припрема за 64. “Евросонг”, који ће од 14. до 18. маја бити одржан у Тел Авиву, а туристима су намијенили посебан смјештај. Наиме, домаћини су одлучили да у близини дворане у којој ће бити одржано такмичење, тачније у парку “Јаркон” подигну “Град шатора” у којем ће боравити око двије хиљаде туриста, умјесто у скупим хотелима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана