Боб Гелдоф затвара “Нишвил”

Агенције
Боб Гелдоф затвара “Нишвил”

Најпознатији свјетски хуманитарац, ирски музичар сер Боб Гелдоф, наступиће са својим саставом на затварању овогодишњег фестивала “Нишвил” 11. августа у Нишу.

Иако је остварио импресивну музичку каријеру и као члан састава “Бумтаун ретс”, али и као солиста, Роберт Фредерик Зенон Гелдоф остаће још дуго упамћен као умјетник који је у планетарним размјерама учинио највише за промоцију људских права, скренуо огромну пажњу на милионе угрожених у разним дијеловима свијета и као појединац успио да обезбиједи и конкретну помоћ - можда и већу од многих међународних институција и организација којима је хуманитарни рад главна активност.

Један од најзначајнијих хуманитарних музичких догађаја које је Гелдоф организовао је и “Лајв ејд” концерт, одржан 13. јула 1985. године на стадиону “Вембли” у Лондону, са 72.000 посјетилаца, и стадиону “Џон Ф. Кенеди” у Пенсилванији, на којем се окупило 100.000 људи.

Истог дана слични концерти одржани су у још неколико земаља (Совјетски Савез, Канада, Јапан, Аустрија, Аустралија, Западна Њемачка и Југославија).

Био је то један од најгледанијих ТВ преноса свих времена - процјене су да је шеснаесточасовни програм, у којем су учествовали скоро сви најзначајнији поп и рок извођачи, гледало скоро двије милијарде гледалаца у 150 земаља.

Зарада од овог пројекта, која је у цијелости отишла за помоћ гладнима у Африци, износила је преко 150 милиона фунти.

Популарна пјевачица Рита Ора упознала је принца Харија и тиме се похвалила на свом “Инстаграму”.

Војвода од Сасекса посјетио је хуманитарни концерт за обољеле од ХИВ-а у Јужној Африци, а на концерту је пјевала популарна пјевачица, коју је принц одушевио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана