Biković povodom Putinovog odlikovanja: Imam malu tremu

Novosti.rs
Biković povodom Putinovog odlikovanja: Imam malu tremu

Predsjednik Rusije uručiće srpskom glumcu priznanje 4. novembra, u Kremlju. Medalju Puškin dobija za razvoj rusko-srpskih odnosa. Ovu medalju Rusija dodjeljuje za izuzetan doprinos kulturi, obrazovanju i humanističkim naukama.

"Iznenađen sam, ali mi je, naravno, veoma drago, i velika mi je čast što ću u Rusiji dobiti državnu nagradu Medalju Puškin, koja se obično dodeljuje predsednicima država i visokim političkim zvaničnicima, ili velikim stvaraocima u raznim oblastima", kaže Miloš Biković za Novosti.


"Verovatno sam najmlađi laureat ove visoke nagrade, a najveća mi je čast što će mi je uručiti predsednik Rusije Vladimir Putin. To je i velika potvrda mog zalaganja da se pojača saradnja između Srbije i Rusije na polju kulture, pogotovu kinematografije. To je bila i tema mog nedavnog razgovora sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, i nagrada koju dobijam sigurno će biti dobar podstrek da nastavimo da radimo na tome", istakao je on.

Medalja Puškin, koju ruska država dodjeljuje sa izuzetan doprinos kulturi, obrazovanju i humanističkim naukama, Bikoviću će biti uručena u Kremlju, 4. novembra, čime naš popularni glumac, uz reditelja Emira Kusturicu, postaje njen jedini laureat iz Srbije.

Kako ističe, to će biti njegov prvi susret sa predsjednikom Putinom.

"Iskreno, imam malo tremu, jer ga veoma poštujem i cenim njegovo zalaganje za razvoj rusko-srpskih odnosa i prijateljstva. Lično, ono što me najviše oduševljava kod Vladimira Putina je njegov odnos prema otadžbini, o čemu svedoče njegova dela. On je svojoj zemlji vratio snagu, dostojanstvo i ravnotežu u svetu", kaže Biković, ističući da mu je drago što je upravo u Rusiji ostvario značajan dio svoje karijere, iako se nije nadao tolikoj popularnosti.

Neočekivana popularnost

"Kada sam počinjao da se bavim filmom, nisam očekivao brzu popularnost ni u Srbiji, a kamoli u Rusiji. Da mi je Nikita Mihalkov dao bilo koju ulogu u svom filmu "Sunčanica", bio bih presrećan. Dobio sam drugu ili treću ulogu po važnosti i to je rezultiralo nastavkom moje uspešne karijere u Rusiji. Za mene je to neočekivano i na taj uspeh gledam kao na jedan blagoslov", smatra Biković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana