Banjalučki tamburaši najbolji na svijetu

Aleksandra Madžar
Banjalučki tamburaši najbolji na svijetu

Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke proglašen je za najbolji orkestar na Svjetskom tamburaškom festivalu "Tamburica fest", koji je održan u Novom Sadu.

Banjalučanima je u subotu uveče pripao "Gran pri Svjetskog tamburaškog festivala", zvanično najboljeg etno-festivala u Evropi u konkurenciji 15 orkestara.

Članovi orkestra su ponosni i uzbuđeni, a predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Spomenko Guzijan za "Glas Srpske" podijelio je prve utiske.

- Nismo sumnjali u sebe, konkurencija je uvijek jaka, a pokazalo se da smo ove godine opravdali naša očekivanja, a i naše publike, koja nas prati već šesnaest godina - istakao je on.

Pobjedu su namjeravali da proslave na koncertu Nacionalnog akademskog orkestara narodnih instrumenata Ruske Federacije "N. P. Osipov", koji je trebalo da bude održan sinoć u Banskom dvoru Kulturnom centru.

- Moramo reći da se ono što radi naš orkestar uklapa u ciljeve koje je postavila Gradska uprava, a to je kandidatura grada Banjaluka za evropsku prestonicu kulture.

- I kada je Novi Sad upućivao svoju kandidaturu mi smo ih podržali. Tamburaška muzika je dobro uticala da Novi Sad dobije tu kandidaturu. Mi se nadamo da će bar dijelom tako biti i u Banjaluci - naglasio je Guzijan, objašnjavajući da nastojanjem da dovedu svjetske renomirane muzičke ansamble u Banjaluku dopunjavaju muzičku scenu i potencijalnu kandidaturu Banjaluke.

Specijalnu nagradu publike, ali i nagradu za njegovanje tamburaške tradicije dobili su novosadski tamburaški orkestri "Romansa" i "Zorule".

Nagradu za umjetnički izraz dobio je orkestar "Šmartno" iz Slovenije, a za inovativne domete tamburaši iz pančevačkog "Vojvođanskog sna".

Dodjeli nagrada prethodili su nastupi tamburaških orkestara iz Novog Sada, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Austrije. Na ovogodišnjem jubilarnom, desetom po redu "Tamburica festu", koji je sinoć završen u Novom Sadu, nastupilo je više od 600 izvođača iz osam zemalja.

Čestike Banjalučanima stizale su sa svih strana, a jednu od njih uputio je i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Najljepša nova pjesma

Prema ocjeni žirija, najljepšu novu pjesmu imao je orkestar "Biseri", a za najboljeg primaša imenovan je Danijel Meseljević iz vinkovačkog orkestra "Šil dil daj".

Marinko Pivković, iz subotičkog orkestra "Hajo", osvojio je nagradu kao najbolji begešar, a za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Nino Veličkovski iz Kumanova. Stručni žiri radio je u sastavu Franjo Batorek, Galina Subotin i Miro Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana