Бањалучки бенд “Без рикверца” објавио сингл “Слобода”: Друштву не треба мислећи човјек који се буни VIDEO

Миланка Митрић
Бањалучки бенд “Без рикверца” објавио сингл “Слобода”: Друштву не треба мислећи човјек који се буни VIDEO

Бањалука - Слободе у правом смислу ријечи нема, јер данашњем друштву не треба слободан, мислећи човјек који размишља и буни се против неправде.

Пјесма коју смо урадили говори о једном непослушном и неподобном појединцу, који високу цијену плаћа да би живио живот по сопственим аршинима, онако како он то дубоко у себи осјећа. Рок музика је у медијској изолацији, али све док постоје клинци који свирају и имају шта да кажу, биће рокенрола и бунта, који по аутоматизму настаје у атмосфери гдје владају присила, друштвени суноврат и немаштина.

Рекао је ово вокал бањалучког рокенрол бенда “Без рикверца” Горан Гаврић Грга поводом објављивања петог ауторског сингла овог бенда, пјесме “Слобода”.

Бенд, осим Гаврића, чине и гитариста Александар Савић Јагода, басиста Владимир Јеличић Владо и бубњар Никола Максимовић Сосин.

“Слобода” је снимљена у “Digital Boyler” студију у сарадњи са Нинославом Добријевићем Тикијем који је радио продукцију и мастеринг.

Бенд је учествовао на двије гитаријаде, у Бањалуци и у Кисачу на “Гитаријади Војводине”. Оба пута освојили су треће мјесто.

- Простора за свирку нема баш много, газде кафана траже тезгароше, јер је битно да се локал напуни и прода што више пића. Уколико се појавимо на неком фестивалу или гитаријади, гдје се даје простор демо бендовима, то је сав наш ангажман и само ту можемо презентовати свој рад. До сада смо били на неколико таквих мјеста, у Војводини на гитаријади смо узели треће мјесто на такмичењу бендова, као и у Бањалуци на гитаријади прије двије године. Сам пласман нама је небитан, али излазак на велику бину пуни батерије и публика одлично реагује на нашу свирку. Досадашње критике су углавном биле позитивне - казао је Гаврић.

Додао је и то да планирају и албум, те да припремају двије пјесме које би у наредна два мјесеца требало да заврше, и да намјеравају да се пријаве на фестивале на којима се свира ауторска музика.

- Звук и даље остаје чврст, са питком рифологијом, на трагу рока какав је свиран осамдесетих година у бившој нам земљи. У разговору са људима чујемо коментаре да у музичком смислу личимо на “Мајке”или “Забрањено пушење”. Поређење са великима нас баца у смијех, свакако да импонује, мада ми тежимо да изградимо властити музички стил и да упркос свему останемо своји, чврсто на земљи - закључио је Гаврић.

Стваралачки налет

 

Горан Гаврић Грга заједно са Александром Савићем Јагодом основао је бенд “Без рикверца” 2013. године, и како је објаснио, на почетку су радили кавере и тезгарили, да би се то касније промијенило.

- Касније смо гитариста Јагода и ја дошли до закључка да можемо радити и своје пјесме, јер то смо уистину и жељели све вријеме. Промијенили смо поставу, нашли смо момке који су загријани само за ауторску причу и сада се бавимо искључиво ауторским композицијама. Бенд је тренутно у стваралачком налету и јако је добра атмосфера међу члановима. Не знам колико ће то потрајати, али све док нас ради инспирација, свираћемо и правити нове ствари -  испричао је Гаврић.

Поезија и музика

С обзиром на то да  пише поезију (аутор је књига поезије “Тунел” и “Записи са малтешке хриди”) и пјесме за компоновање, Гаврић се осврнуо и на разлику у ова два приступа умјетничком тексту.

- Као пјеснику, лакше ми је пренијети емоцију на папир, међу корице, него када то радим за музику јер имам потпуну слободу. Ако се ради текст на музику, унапријед сам омеђен и тачно морам знати колико се може написати стихова. Сама музика такође својом атмосфером ме усмјерава на тему, те се тако већ могу одредити да ли ћу писати ангажовану или љубавну пјесму - нагласио је Гаврић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана