Антић ТБФ: Сваком наступу приступамо са једнаким ентузијазмом

Свјетлана Ђуричић
Антић ТБФ: Сваком наступу приступамо са једнаким ентузијазмом

Неке лекције човјечанство још није научило и зато му треба додатна настава. Зато је важан овај фестивал који обиљежава Међународни дан побједе над фашизмом. Сваком наступу приступамо са једнаким ентузијазмом. Надамо да ће бањалучка публика бити задовољна и овај пут.

Рекао је то Саша Антић из сплитске групе ТБФ ("The Beat Fleet "), поводом наступа на великом музичком догађају "Живјети слободно" 8. маја на бањалучкој тврђави Кастел. Публици ће се исто вече представити загребачка група "Џинкси" и београдски бенд С.А.Р.С. Пету годину заредом УГ "Слобода" организује догађај "Живјети слободно" којим се обиљежава 9. мај - Међународни дан побједе над фашизмом. Циљ догађаја је да код омладине на овим просторима развије свијест те вриједност за поштовање и његовање традиције антифашизма. Посљедњих година окупља се велики број младих који имају прилику да учествују у богатом културно-образовном програму, који обухвата музичке концерте, представе, промоције, те интересантне панел дискусије.

* ГЛАС СРПСКЕ: Наступићете на фестивалу "Живјети слободно" у Бањалуци који обиљежава Дан побједе над фашизмом? Колико мислите да су овакви фестивали важни, и шта спремате за бањалучку публику?
АНТИЋ:
Неке лекције човјечанство очито још није научило и зато му треба додатна настава. Из тог разлога је важан овај фестивал који обиљежава Међународни дан побједе над фашизмом. Сваком наступу приступамо са једнаким ентузијазмом, тако да се надамо да ће бањалучка публика бити задовољна и овај пут. Биће весело.
* ГЛАС СРПСКЕ: Кроз своју каријеру успјели сте комбиновати различите стилове и правце. Како и након толико времена успијете наћи освјежења у музичком смислу и стварати нове аранжмане старих пјесама а да вам не буде досадно свирати?
АНТИЋ:
Слушамо пуно музике, нове и старе, имамо пуно наступа тако да је све то дио процеса. Још се добро забављамо.
* ГЛАС СРПСКЕ: Колико данас музичка индустрија гуши оне есенцијалне квалитете самог музичког стваралаштва?
АНТИЋ:
Па, мислим да је то увијек било тако, индустрија никад не иде у неистражена подручја, прати се средња струја и не жели се никога увриједити. Али, ту је интернет.
* ГЛАС СРПСКЕ: Да ли више волите фестивалску свирку или самосталну?
АНТИЋ:
И једна и друга имају своје дражи. Лично, кад идем гледати неког мог фаворита искључиво тражим самосталне свирке. Фестивали ме подсјећају на шопинг центре.
* ГЛАС СРПСКЕ: Да ли људи генерално извуку поуку из пјесама коју им покушате послати, или је доживе на тотално погрешан, површан начин?
АНТИЋ:
Како кад, али нема ту неке поуке. Мислим да је одлика умјетничког дјела да га свако доживи на неки свој начин. Имају кључни значај јер је борба за основна људска права и слободе стална и неминовна, и неминовни филозофски закључак је да нико није слободан док год у друштву постоје они којима се слобода ускраћује. Проблем је што се појам слободе одувијек релативизује па се тако данас конзервативне снаге осјећају угрожено и такође се боре за своје слободе. Небитно им је што при том одузимају слободу другима и различитима проглашавајући их болесним и неприродним, односно друштвено бескорисним. Човјек се своди на биолошку чињеницу и ту долазимо до фашизма. Нико нема право проглашавати другога болесним и друштвено бескорисним, а те идеје се помало увлаче данас и у корпоративну пројекцију свијета и друштва па се нечије егзистенцијално стање схвата искључиво као посљедица његове тржишне способности или неспособности. Лаж је у тези да живимо у друштву истих шанси. Иза свега је, наравно као и увијек, корпоративни интерес у колу са политиком и црквом, новац, моћ и манипулисање страхом и сексуалности.

"Лету штуке"

Због лоших временских услова, одгођен је концерт бенда "Лету штуке" који је 4. маја требало да буде одржан у приједорској Љетној башти. УГ "Слобода" и Омладински савјет Приједор обавијестиће на вријеме јавност о новом термину одржавања концерта поводом обиљежавања Међународног дана побједе над фашизмом. Сви који желе да врате купљене улазнице то могу да учине на продајним мјестима на којима су их купили - кафе бар "Intermezzo" и кафе "Тамарис" у Приједору. Купљене улазнице ће важити и за нови термин наступа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана