Ален Јовановић, гитариста “Гоблина”, за “Глас Српске”: Безвољним човјеком је лако владати

Данко Кузмановић
Ален Јовановић, гитариста “Гоблина”, за “Глас Српске”: Безвољним човјеком је лако владати

Наш мото од настанка бенда је увек био - “Изађи на бину, дај све од себе и испричај своју причу”. Треба времена да се деси моменат да публика схвати и прихвати неки бенд - поента је да нема одустајања, нема “нећу” и “не могу”.

Бенд треба искрено да изгара и даје све од себе - другог начина нема. Можеш имати медијску подршку, али ако немаш публику - немаш ништа.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” гитариста бенда “Гоблини” Ален Јовановић, који ће наступити у сриједу на тврђави Кастел, у оквиру догађаја “Живјети слободно”, али и на овогодишњем “ОК фесту”, који се одржава од 12. до 14. јула на Тјентишту.

ГЛАС: Шта један бенд треба да уради да премости јаз између бине и публике?

ЈОВАНОВИЋ: Бенд је екипа људи који живе заједно, раде заједно и стварају своју музику и самим тим емитује свој став и енергију другим људима - публици. Ако бенд искрено стоји иза својих порука и изгара на бини, дајући последњи атом снаге да исприча своју причу, публика то осети и поистовети се са поруком и ту енергију врати бенду на бину, онда је то чаробна формула успеха. Текстови песама су важни, јер преносе индивидуалну или универзалну поруку и људи се препознају и идентификују са њима.

ГЛАС: Да ли је популарност панка већа или мања у незгодним и тешким временима?

ЈОВАНОВИЋ: Популарност панка је на нашим просторима већа у тешким временима која овде трају од деведесетих година прошлог века. Панк је став - и као такав указује на мноштво проблема у друштву, који онемогућавају појединца да нормално функционише. Нама је музика начин да се боримо са животом који нам се десио када смо били млади и пуни снаге и енергије, времена су била ужасна. Ни данас - много година касније није боље у друштву - тешко се живи, људи су убијени у појам, раде за “капиталисте” за минималац - не виде излаз из таквих животних околности. Желе боље и трудиће се да радом на себи и другима промене ситуацију. Снага панка је баш у томе да подигну главу, стану у гард и кажу: “Хоћу боље, више и борићу се за то”.

ГЛАС: Да ли нам је данас та енергија потребнија више него икад?

ЈОВАНОВИЋ: Енергија је та која мења ствари. Ако се предаш и поклекнеш, нећеш и не можеш ништа променити. Није важно колико ћеш пута у животу пасти, него колико ћеш пута устати и кренути даље. Енергија је потребна као и воља - без тога би све стало. Оно што медији, који су врло моћно оружје у рукама власти, раде је управо то убијање воље и енергије код људи константним загљупљивањем народа ријалити програмима, емисијама које немају никакву вредност осим пуке забаве - јефтиним садржајима којима купују гледаност. Безвољним човеком је лако владати.

ГЛАС: “Гоблини” постоје дуго, али очигледно је да се још нисте уморили, одакле вам та енергија? Шта вам даје највише снаге за наступе?

ЈОВАНОВИЋ: Ми смо првенствено другари и браћа, па бенд. Живот нас је однео на различите стране и најважније и највредније је када се окупимо и видимо након неког времена. Та енергија је нешто што те носи, без обзира на то колико година имаш. Када станемо на бину и засвирамо, то је удар адреналина који људи који се баве екстремним спортовима доживљавају - ја то тако доживљавам. Адреналин џанки - зато се и каже ко се једном на бину попео - тешко да ће сићи. Срећа је када у животу имаш тако нешто, за разлику од људи којима је живот досадан и монотон.

ГЛАС: Шта Вам је занимљивије, стварање нових пјесама или наступи пред публиком?

ЈОВАНОВИЋ: Све има своју причу. Наступи пред публиком су адреналин, енергија, маса, гомила и сјајно је доживљавати такве ствари - бенд и постоји да би свирао концерте. Након одсвираног концерта се осећаш као да си са себе збацио сав терет и проблеме које ти живот намеће. Освежење и рестарт истовремено. Када умор прође - осетиш да си пун нове енергије и позитивног става.

Стварање нових песама је тренутак када бенд стварно ужива и заједнички учествује у креативном процесу. Кренеш у нешто и пробаш, причаш, размишљаш. Уживаш у стварању и када чујеш резултат схватиш да је то то. Друга енергија, која ти даје подстицај да опет даш све од себе, да би то што радиш испало баш онако како си замислио. Уживамо у том процесу када на почетку немаш ништа, а на крају имаш песму.

ГЛАС: Пјесма “Има нас” је на неки начин превазишла бенд. Какав је Ваш став о томе?

ЈОВАНОВИЋ: Песма “Има нас” је из деведесетих година са албума “У магновењу”. Песма говори о појединцу који жели да се бори за себе и свој поглед на свет. Када помисли да је сам и у мањини схвати да постоји много људи који су на истој таласној дужини и да није усамљен - порука да никад не одустајеш од својих принципа, јер - “има нас гомила”.

Сама порука песме је током година препозната и песма је коришћена у разне сврхе - од хуманитарних до политичких. Ми смо своје рекли и подржавамо сваку борбу нормалног човека за истину, правду и поштење.

ГЛАС: Како Вам се допада идеја и амбијент у којем се одвија “ОК фест” и шта публика може да очекује?

ЈОВАНОВИЋ: Идеја и амбијент су одлични. Драго нам је да ове године учествујемо, пошто је и претходних година било позива, али нисмо могли да ускладимо датуме. Прелепа природа и одлични бендови су гарант доброг провода и уживања и надам се да ће се многи људи “рестартовати” и скупити нову снагу да се боре за себе. Публика увек од “Гоблина” може да очекује 110 одсто. Ми уживамо да свирамо, дајемо увек све од себе и када нам публика врати енергију, онда је то - то. Знамо да ће бити фантастично.

“Живјети слободно”

ГЛАС: Какво је Ваше мишљење о одржавању манифестације као што је “Живјети слободно” на тврђави Кастел?

ЈОВАНОВИЋ: Живети слободно данас је тешко, јер су људи окупирани борбом за преживљавање, са ТВ екрана их бомбардују рекламама, ријалити програмима, банке их “цимају” за рате кредита, сналазе се како знају и умеју да колико-толико деци обезбеде нормалан живот или ако су млађи, траже начине да “запале преко гране” и нађу неки смисао живота или барем да живе мало опуштеније и боље него овде. То је слобода која нам је наметнута од власти, корпорација и медија.

Увек смо заступали став да се треба борити, како за себе тако и за праведније и боље друштво и подржавамо сваки вид борбе који има за циљ правду. Бањалука је град у којем “Гоблини” имају велики број истомишљеника и људи који нас воле и прате и једва чекамо да се опет сретнемо са њима, а повод је победа против једноумља, силе и фашизма.

Видимо се - има нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана