Ален Исламовић микрофон замијенио њивом

nezavisne.com
Ален Исламовић микрофон замијенио њивом

Производња љешњака на подручју Унско-санског кантона у посљедњих неколико година добија на замаху и све је више пољопривредника који се одлучују на узгој ове културе, кажу у Пољопривредном заводу УСК.

Истичу како је ово подручје идеално за садњу љешњака, а с тим циљем у протеклих неколико дана у градовима и општинама овог кантона одржан је низ едукативних предавања о овој теми.

Један од оних који су говорили о својим искуствима у овој врсти производње био је и Ален Исламовић, познати рок музичар и пјевач култне групе "Бијело дугме". Исламовић каже како је прије двије године на пет дунума земљишта у близини Бихаћа засадио љешњак, те да је ове године убрао и прве плодове.

"Очекујем да ми се цјелокупна инвестиција исплати у року од пет година и спреман сам да уложим додатна средства у проширење засада", истакао је Исламовић.

Према ријечима Едхама Хоџића, директора Пољопривредног завода УСК, узгој ове културе може бити уносан и перспективан, уз услов да се познају и поштују захтјевне узгојне мјере како би производња ове врсте била рентабилна. Он је истакао како су плодови љешњака изузетно тражени у кондиторској производњи, а откупна цијена достиже и до шест марака по килограму.

"Свим пољопривредним произвођачима бих препоручио да се добро упознају са факторима ове производње, па тек онда да се упусте у њу", казао је Хоџић.

Према његовим ријечима, већина произвођача у УСК се одлучује на узгој грмоликог облика ове биљке који даје мање плодова, умјесто да се љешњаци узгајају на начин да се формира стабло које ће дати много веће приносе. Он је истакао како ова биљка није захтјевна у погледу квалитете земљишта, што је једна од предности у овој врсти производње.

Добробити љешника

Угодан укус љешнику дају уља, којих има око 60 одсто, док бјеланчевина има 14-18 одсто, угљених хидрата око 14 и минералних материја око 2,4 одсто

Међу њима највише је калијума у 100 грама - 680 милиграма, фосфора (290 милиграма), магнезијума (163) и калцијума (114), а садржи и манган, жељезо, цинк, бакар, као и четири микрограма селена. Плодови ове биљке су покривени коврџавом спољном љуском са жљездастим маљама, сакупљени у "грозд". Кад сазре, ослобађају се из те љуске, откривајући чврсту глатку шкољку. Њеним разбијањем долази се до јестивог дијела, који је обавијен још једном опном. Пошто је она горка, најбоље ју је скинути, а то ће се најлакше учинити ако се љешници ставе у рерну и загријавају 10-15 минута, а потом умотају кухињском крпом да се потпаре и онда енергично протрљају.

Љековита својства

Осим значајних количина незасићених масних киселина, те минерала и витамина, љешници су богати и фитостеролима. Фитостероли су биолошки активни стероидни алкохоли биљног поријекла. Цијењени су због своје способности спречавања кардиоваскуларних болести и тумора.

Олеинска масна киселина је још један изврстан љековити нутријент који садрже љешници. Дјелује на смањење крвног притиска, као и на превенцију срчаног и можданог удара. Још једно знаменито својство ове масне киселине је њено дјеловање на мождану активност и памћење. Истраживања су показала да редован унос олеинске масне киселине може знатно да побољша памћење. Љешници садрже и омега-3 масне киселине. Ове познате масне киселине имају бројне добробити за здравље, због чега многи стручњаци препоручују њихову редовну конзумацију. Захваљујући високој количини витамина Е, љешници су јако добри антиоксиданси који помажу у борби против слободних радикала, успоравају знакове старења и ојачавају имунитет.

Занимљиво је да је љешник јединствен по томе што садржи знатну количину фолне киселине. Овај витамин обично налазимо у зеленом лиснатом поврћу, али се врло лако уништава термичком обрадом. Тако се за само два минута кувања уништи готово 90 одсто фолата у поврћу. Фолна је киселина неопходна за труднице, јер њен мањак у трудноћи доводи до спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана