2Cellos: Овакав спектакл први пут изводимо у Београду

Танјуг
2Cellos: Овакав спектакл први пут изводимо у Београду

Више од 90 одсто улазница за концерт популарног хрватског дуа "2Cellos" 25. марта у Комбанк арени је расродато, а продуцент Томислав Кашљевић најављује спектакл какав Београд до сада није видео.

"Захваљујући Луки (Шулићу) и Стјепану (Хаусеру) цијене улазница су врло приступачне, а захваљујући градоначлнику Загреба Милану Бандићу на сцени ће бити и 60 музичара Загребачке филхармоније. Има ли љепше сценографије од те?", рекао је Кашљевић на данашњој конференцији за новинаре у Београду.


Нови албум "Score" са филмском музиком "2Cellos" ће објавити 17. марта, а концертом у Комбанк арени започињу свjетску турнеју.

"Све почиње у Београду, а онда као што каже она пословица 'Србија до Токија', идемо у Јапан, па слиједи Америка и остатак Европе, али најважније да овдје пробијамо лед. Такав један спектакл ћемо први пут овдје извести", нагласио је Хаусер у изјави Танјугу.

Шулић се надовезао да је београдска публика топла и срдачна и да ће им бити лакше да у Србији "пробију лед". "Биће супер", поручио је он.

Хаусер је прецизирао да ће београдска публика прва имати прилику да чује цио нови албум, док ће други дио концерта бити "рок лудило".

Шулић је најавио да ће им се Загребачка филхармонија придружити у рок дијелу и да ће то бити по угледу на концерт "Metallice" са оркестром.

"Биће то нешто ново што до сада нисмо радили и продукција ће бити баш за арену, већа. Биће ту лудила, биће свашта. Радујемо се много", истакао је он.

"Цио овај регион је наш дом и када свирамо у Београду осјећамо се као код куће. Драго ми је да сваки пут долазимо са све већим пројектом и да овдје заправо растемо. Слиједећа је Маракана", рекао је Хаусер и додао да би вољели да свирају и у Крагујевцу.

Шулић је казао да су албум снимали са Лондонским симфонијским оркестром, једним од пет најбољих оркестара у свијету, што је остварење њихових дјечачких снова и додао да је њему лично филмска музика најљепша.

"Има ту фантастичне музике композитора Енија Мориконеа, Ханса Цимера, Џејмса Хорнера, Нина Роте, из култних филмова као што су 'Кум', 'Храбро срце', 'Гладијатор', 'Титаник'", навео је он.

Хаусер је нагласио да су за нови албум одабрали најлепше саундрекове, оне који дирају у душу.

"Знали смо да ће на челу још више дирати душу. Филмска музика је као класика, још је љепша од класике. То је музика за сва времена, то сви воле и слушају", додао је он.

На питање да ли послије обраде хитова Мајкла Џексона, Стинга, бендова "U2", "Guns n'Roses", "Coldplay", "Нирвана" и сада тема из филмова, планирају ауторске композиције, Шулић је рекао да поента дуа "2Cellos" није у ауторској музици већ у ширењу емоције и енергије.

"Толико је предивне музике у свијету и ако буде прилике да радимо ауторску музику, у реду, али мора да постоји разлог. Вољели бисмо, на пример, да радимо музику за филм", додао је Шулић.

Он је рекао и да када би одржали концерт са репертоаром састављеним од дјела класичне музике, не би "малтретирали људе са досадним композицијама".

"Открили бисмо им најлепша дјела класичне музике и тако привукли ширу публику, а не да након прве композиције сви заспе. Ми за све што радимо, бирамо само најљепшу музику и тако ширимо добру музику, а то ћемо у будуће радити и са класичном", истакао је Шулић.

Он је додао да је проблем што је репертоар за виолончело доста ограничен и да морају да обрађују композиције и за друге инструменте.

"Хтјели бисмо да снимимо класични албум са Берлинском филхармонијом, али тако да привучемо што већи број људи класичној музици, а не само елиту. Радимо на томе", рекли су Лука Шулић и Стјепан Хаусер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана