27 година без Меркјурија, најбољег пјевача свих времена VIDEO

Глас Српске
27 година без Меркјурија, најбољег пјевача свих времена VIDEO

На данашњи дан, 24. новембра 1991. године у Лондону, у 45. години жвиота преминуо је екстравагантни пjевач и музичар, чувени фронтмен групе “Queen” Фреди Меркјури. Неколико година био је ХИВ позитиван и умро је од бронхитиса који је био посљедица АИДС-а.

 

У групи је свирао клавир, али и друге инструменте. Био је програмер синтисајзера, а иако се шалио на рачун свог свирања гитаре, неколико пјесама је написао на том инструменту.

Остаће запамћен по карактеристичним наступима уживо, опчињавајућем вокалу и хитовима попут"We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love". Mjuzikl "We Will Rock You о групи Queen који је покренут 2002. године и даље пуни позориште у Лондону,

Као продуцент или извођач сарађивао је са бројним познатим свјетским музичарима, међу којима се посебно истичу оперска дива Монсерат Кабаље и британски музичар Дејвид Бови.

Фреди Меркјури, који је највећи дио свог дјетињства провео у Индији, у неколико наврата је у британским медијима проглашаван за најпознатију британску звијезду азијског поријекла.

На његов живот уопште, веома је утицало његово вјерско опредијељење. Меркјури је био припадник зороастризма. Његов екстравагантни начин живота, прожет бројним аферама у погледу његовог сексуалног опредијељења, још увијек је предмет бројних дискусија међу музичким и културолошким стручњацима.

У саопштењу које је објавио дан пред смрт, потврдио је да има АИДС. У року од 24 часа пао је у кому и преминуо. Своју болест трпио је у приватности и никада се јавно није жалио или јадоковао због ње.

Меркјури је умро у 45. години живота у Лондону због компликација које су настале због ХИВ-а, а затим је кремиран по соптвеној жељи.

Његова бивша вјереница Мери Остин једина је знала гдје се налази право мјесто на којем је легендарни пјевач сахрањен.

Према неким теоријама, он је сахрањен у Занзибару, док је његов партнер Џими Хилтон говорио да његови остаци почивају на гробљу.

Азијско издање магазина “Тајм” прогласио је Меркјурија за једног од најутицајнијих Азијата у протеклих 60 година.

Године 2008. је у избору магазина “Ролинг Стон” заузео 18. позицију на листи од 100 најуспјешнијих пјевача свих времена.

Осим тога, недавно је група аустријских, чешких и шведских научника спровела истраживање на основу кога је ФредИ Меркјури најбољи пјевач свих времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана