Швајцарска: 13 крава скочило са литице. Да ли је то самоубиство?

Б92
Швајцарска: 13 крава скочило са литице. Да ли је то самоубиство?

Тринаест крава једног стада у Швајцарској скочило је са 50 метара високе литице. Оне су провалиле свој обор и неколико ограда око пашњака и трчећи се суновратиле у амбис у близини Леврона.

Дванаест крава је погинуло, а тринаеста, која је пала на тела својих сапутница, прежјивела је. Она се тренутно налази на клиници за животиње у Берну.


Краве су припадале различитим власницима, али су све биле заједно на испаши на пашњаку локалног фармера. Пар који је власник земљишта каже да су краве можда појуриле неке грабљивице и да су због тога пале или скочиле са ивице провалије.

Норберт Теретаз, предсједник осигуравајуће куће за пољопривреднике у региону, каже да је овакво понашање крава врло необично.

Осим тога, остале животиње које су биле на испаши у непосредној близини (четири јака), нису дјеловале узнемирено, нити је код њих било икаквих трагова напада грабљивица.

Сличан скок крава у Швајцарској догодио се 2009. у селу Лојтербрунен. У размаку од само три дана, 28 крава и бикова мистериозно је скончало у неколико стотина метара високој провалији. Њихова тијела морала су да се уклањају хеликоптерима. Тада се спекулисало да су се животиње уплашиле јаке грмљавине, а затим у трку преблизу пратиле једна другу, право у смрт.

Већина научника вјерује да животиње нису способне да почине самоубиство. Чак и леминзи који у популарним митовима сами скачу са литице током сезоне парења, то не чине намјерно. Наиме, они инстинктивно осјећају потребу да промјене станиште и бацају се у море са жељом да га препливају. Углавном угину од исцрпљености и дављења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана