Прекопао брда и долине трагајући за благом краља Милутина

Агенција
Прекопао брда и долине трагајући за благом краља Милутина

У селима око Луковске Бање код Куршумлије данас готово да нема мјештанина који није ишао у потрагу за скривеним благом краља Милутина, а један од њих је и 70-огодишњи Миодраг Милетић који је до сада, како каже, прекопао брда и долине.

Легенде и народна предања о скривеном благу краља Милутина и напуштени римски рудници главни су покретачи златне грознице у селима око Луковске Бање. Ријетко ко од мјештана Штава, Мрче и других села хоће јавно да прича о потрази за скривеним благом, а Милетић је агенцији Бета рекао да је од малих ногу почео да тражи благо.


"Тражио сам га док сам чувао стоку, још као мали и још га тражим. Копао сам крампом и будаком, где год сам посумњао да се можда налази", рекао је Милетић.

Легенда каже да је краљ Милутин у селу Штава имао свој љетњиковац, гдје је боравио са Симонидом. У околини су средњовјековни саски рудари копали руду издвајали злато, а занатлије израдјивали накит и друге предмете од злата. Ту легенду поткрепљују археолошка истраживања - пронађено је неколико топионица злата, олова и сребра.

Милетић каже да цијело село зна за ове податке и да он, као и остали у селу, насумице тражи злато.

"Нико нема детектор или неки други апарат. Ја лично тражим тако што лупам ногама или неким предметом о земљу - ако одзвања, значи нешто има закопано. Наилазио сам много пута на таква места".

Милетић је рекао да зна да су други проналазили злато, а да је он само једном и то "случајно".

"Одзвањало је на једном месту, копао сам и отворила се огромна јама. Упало ми јагње, ишао сам за јагњетом, подземним пролазом скоро километар, испод планине. Ништа нисам нашао тада. Али, када сам копао раку у земљи ископао сам један дукат и парче злата, можда је од зуба", рекао је Милетић и додао да је то све што је пронашао у свом дугогодишњем трагачком походу.

Према његовим ријечима, неки који траже злато имају и мапе.

"Ови са стране кад дођу, донесу некакве апарате, свуда траже. Све је прекопано, уздуж и попреко", навео је Милетић.

Златној грозници је нарочито допринијела званична потврда геолога да у овом крају заиста има златоносних руда. Инжењер рударства Никодин Гилић каже да су истраживања показала да руда злата има у околини Луковске Бање, на површинским слојевима у облику кварцних жица, као и у овдашњим ријекама и потоцима.

Миодраг Милетић каже да не жали што је цио живот провео трагајући за благом, иако га није пронашао.

"Никада нећу одустајати од потраге за благом краља Милутина. Сигурно га је овде негде сакрио, то се преноси с колена на колено, још од његовог доба до данас", рекао је Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана