Nijemac nasljednicima ostavio dvije i po tone kovanica

Nijemac nasljednicima ostavio dvije i po tone kovanica 20.12.2017 14:58 | Agencije

Berlin - Jedan vozač kamiona sa sjevera Njemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu sakupljenih kovanica pakovao je u plastične kese. U to vrijeme njemačka valuta još je bila marka, a sakupljeni novčići najmanjih apoena - od jednog ili dva feninga.

Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je naslijedila više od milion kovanica, ukupne težine dvije i po tone. Tolika količina „metala“ zadala im je više brige nego radosti. Po uvođenju evra kao zvanične valute Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekadašnja valuta marka i dalje biti vrijedna, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zamijeni za evro.

Zahvaljujući tome porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi naslijeđeni metalni novac.

Kese prepune kovanica članovi porodice su odnijeli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac proslijedila Centralnoj banci Njemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi bio poznat iznos.

- Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstavljalo problem - rekao je Volfgang.

Sadržaj jedne kese uspio bi da prebroji za sat. Međutim, kako mu to nije bio jedini posao u banci, novac je brojao od maja pa sve donedavno, dakle punih šest mjeseci.

Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su naslijedili ukupno oko 16.000 maraka, odnosno 8.000 evra.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica