Нијемац насљедницима оставио двије и по тоне кованица

Агенције
Нијемац насљедницима оставио двије и по тоне кованица

Берлин - Један возач камиона са сјевера Њемачке скупљао је ковани новац пуних 30 година, а већину сакупљених кованица паковао је у пластичне кесе. У то вријеме њемачка валута још је била марка, а сакупљени новчићи најмањих апоена - од једног или два фенинга.

Када је у мају ове године преминуо, његова породица је наслиједила више од милион кованица, укупне тежине двије и по тоне. Толика количина „метала“ задала им је више бриге него радости. По увођењу евра као званичне валуте Њемачка је постала једна од земаља које су одлучиле да ће њена некадашња валута марка и даље бити вриједна, односно да ће у неограниченом року моћи да се замијени за евро.

Захваљујући томе породица покојног камионџије добила је прилику да искористи наслијеђени метални новац.

Кесе препуне кованица чланови породице су однијели у једну покрајинску банку, која је тај новац прослиједила Централној банци Њемачке, чији је службеник Волфганг Кемерајт морао да изброји све новчиће како би био познат износ.

- Свака кованица је прошла кроз моје прсте, али ја волим то да радим па ми није представљало проблем - рекао је Волфганг.

Садржај једне кесе успио би да преброји за сат. Међутим, како му то није био једини посао у банци, новац је бројао од маја па све донедавно, дакле пуних шест мјесеци.

Када је бројање било завршено, породици је саопштио да су наслиједили укупно око 16.000 марака, односно 8.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана