Naučnici tvrde: Ovu osobinu imaju samo pametni ljudi

Naučnici tvrde: Ovu osobinu imaju samo pametni ljudi 19.11.2017 20:20 | Agencije

Ako mislite da znate sve, verovatno ne znate. Iako to možda zvuči komplikovano, zapravo uopšte nije tako.

Priznavanje trenutaka u kojima ste ispali glupi zapravo je znak da ste inteligentni.


U okviru studije sprovedene na Univerzitetu Djuk testirano je da li su ispitanici svjesni da ponekad griješe tako što je od njih traženo da kritikuju neki esej ili obrazlože kontradiktorne dokaze neke tvrdnje.

Utvrđeno je da su skromni intelektualci (ne intelektualno skromni) bili bolji u utvrđivanju dokaza, nisu bili pokretani predrasudama, nisu se upuštali u napade na ličnoj osnovi i pridržavali su se svojih principa nakon što su ih utvrdili, piše Independent.

Autori studije tvrde da bi ona čak mogla da ponudi rješenje protiv negativne politike, ali da je teško od političara tražiti da budu skromni intelektualci.

Istraživanje je pokazalo da su i liberali i konzervativci jednako sposobni da budu skromni intelektualci, što znači da je ipak moguća šira kulturna promjena.

„U međuljudskim odnosima, većina manjih svađa koje imamo s prijateljima, partnerima i kolegama tiču se relativno trivijalnih stvari, u okviru kojih smo uvjereni da je naš pogled tačan, a pogled druge strane neispravan“, rekao je autor studije, profesor Mark Leri.

„Ne oklijevajte da priznate da niste u pravu, to je vrijednost koju bi trebalo da promovišemo. Mislim da bismo bili manje frustrirani jedni drugima kada bismo svi malo više bili skromni intelektualci“, dodao je.

Priznavanje da niste u pravi može da vas učini i boljim vođom, tvrdi naučnik. Ako je osoba koja vodi sastanak potpuno neskromna, neće saslušati ideje drugih za stolom, a poznato je da dobre vođe uzimaju u obzir mišljenja drugih.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica