Најстарији човјек на свијету: Хоћу да оставим дуван, али...

Агенције
Најстарији човјек на свијету: Хоћу да оставим дуван, али...

Фреди Блом из Јужноафричке Републике има 114 година, чека потврду Гинисове књиге рекорда да је најстарији човјека на свијету и хтио би да престане да пуши, али му “ђаво не да”.

Овај Јужноафриканац је цијелог живота тешко радио. Прво на фарми, а затим на грађевини - у јужноафрицком систему апартхејда, а сада чека да га званично признају за најстаријег човјека на свијету. Како пише Би-Би-Си на српском језику, иако је одавно оставио пиће, Блом је остао редован пушач.


“Сваког дана попушим по двије-три пилуле”, каже, користећи локални израз за дуван умотан у новински папир.

“Имам свој дуван, не купујем цигарете. Навика је сувише јака. Понекад кажем себи да ћу да престанем, али знам да лажем себе. Плућа траже дим и онда морам да смотам пилулу. Ђаво је крив, много је јак”, каже он уз неваљали осмјех.

Прва ствар која привлачи пажњу на овог човјека јесте да изгледа чврсто и здраво. Овај високи, солидно грађени мушкарац хода без помагала, додуше мало споро, и ништа му не фали, осим што је малчице наглув, пише ББЦ. Блом је 8. маја напунио 114 година и за њега кажу да је настарији на свијету, мада се још чека потврда од Гинисове књиге рекорда.

Ту титулу је посљедња носила Вајолет Мос-Браун са Јамајке, која је прошле године умрла са навршених 117 година. Гинисова књига рекорда каже да су консултације са генеолозима ради новог избора најстарије особе на свијету још у току.

Блом, који има помало неуредне четкасте бркове и кратку сједу браду, каже да ни сам не умије да објасни своју дуговјечност.

“Има само једна ствар, Онај горе. Он је свемоћан, ја ту не могу ништа. Могу да се срушим сваког часа, али Он ме одржава”, одговара Блом на то питање.

“Добро се осјећам, здрав сам. Срце је још јако, али ноге ме издају - не могу да ходам као некад”, каже он на африканском, гласним и разговетним гласом.

Блом је неизбјежно постао славан. Посјетиоци, од људи из комшилука до обласних функционера, ређају се у његовом скромном дому у Кејптауну. Он каже да му је драго што људи брину о њему. За рођендан је добио гомилу колача од локалног супермаркета и регионалног министарства за друштвени развој.

Бломова 28 година млађа супруга Џанета, са којом је у браку 48 година, каже да је њен муж увијек био доброг здравља и само је једном био код љекара, кад му је попустило кољено. Каже и да многи нису вјеровали да Фреди стварно има толико година.

“Нешто им је било сумњиво кад је пре неколико година тражио документа, али његова нећака је отишла у Источни Лондон и одатле донијела крштеницу, тако да имамо доказ”, казала је она.

Силе Нгобезе, портпарол Одељења за друштвени развој Западног Кејпа, каже да му је то што је влада издала Блому документа са датумом рођења 8. мај 1904, сасвим довољно. Блом је у раној младости напустио своје родно село Аделајд на Источном Кејпу привучен свјетлима Кејптауна. Пошто није похадао школу, до данас је остао неписмен. Очи му свјетлуцају кад се присјећа дјечачких разбибрига.

“Волио сам чим се пробудим да изађем напоље и истражујем свијет. Често сам носио праћку и ловио птице, био сам поносан кад сам се враћао кући са низом птица окаченим о појас”, сећа се он.

У четврти препуној банди као што је Делфт, није тешко увидјети зашто Блом сматра да је пораст криминала највећа промјена коју је видио у животу.

“Некад се живело мирно, није било пљачки и убистава. То су била добра времена. Човјек је могао цио дан да лежи у кревету и да затекне све своје ствари на мјесту кад се пробуди. Сад више није тако”, каже он.

Џанета каже да се Фреди храни сасвим обично, да воли месо у сваком оброку, али да једе и доста поврћа. Још је довољно крепак да може сам да се обуче, мада његова супруга наводи да с муком обува ципеле. Док је радио, Блом је редовно устајао у пола пет ујутру, а сада спава до касно и не ради скоро ништа по кући.

“Ништа више не могу - не могу ни на мердевине да се попнем. Сједим по цио дан, не занимају ме оне глупости на телевизији.”

Најрадије би сео на степениште и смотао још једну “пилулу”, попуштајући пред ђаволовим искушењем, пише ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана