Kina protiv striptiza na sahrani

Agencija
Kina protiv striptiza na sahrani

Kineske vlasti pokrenule su akciju protiv bizarnog običaja izvođenja striptiza na sahranama. Vlasti tvrde da on narušava "društveni moral", što predstavlja veliki problem naročito u ruralnim područjima.

Burleskni šou koji izvode profesionalne striptizete navodi brojne ožalošćene da na sahranu svojih bližnjih pokazuju svoje porodično bogatstvo, što je posljednjih godina postalo veoma često.


U posljednjih mjesec dana vlasti se posebno fokusiraju na "striptiz i ostale opscene i pornografske predstave" koje se izvode na sahranama, vjenčanjima i drugim tradicionalnim javnim okupljanjima, saopštilo je kinesko Ministarstvo kulture.

Vlasti su u dva navrata, 2006. i 2015. godine, bezuspješno, pokušavale da stanu na kraj ovom lascivnom "običaju". Druga akcija se čak proširila na 19 gradova u četiri kineske provincije.

Nova kampanja apeluje na ljude da pozovu specijalnu "hotlajn" telefonsku liniju, kada primete "nedolično ponašanje na sahrani" i da prijave počinioce, za šta slijedi "podsticajna finansijska nagrada".

Vlasti posebno imaju "pik" na plesnu grupu "Crvena ruža", koja se istakla svojim burlesknim nastupima, posebno jednim iz 2015. godine, kada su na sahrani u provinciji Hebei, jedan tradicionalni kineski ples ispratili ne tako tradicionalnim skidanjem odeće.

Vođa ove grupe, poznata po prezimenu Li, provela je 15 dana u pritvoru, a morala je i da plati novčanu kaznu od 70.000 juana (oko 11.300 dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana